Łotwa. Dania łotewskiego stołu
Dania łotewskiego stołu charakteryzują się regionalnym smakiem i wiejską prostotą. W związku z długimi i mroźnymi zimami, tutejsza kuchnia, często dość kaloryczna, jest przede wszystkim odżywcza. Łotwa ma się czym pochwalić, jeśli chodzi o smaki.
Głównym składnikiem dań jest najczęściej wieprzowina, ziemniaki podawane na różne sposoby oraz surówki z pomidorów, ogórków, kapusty...
Łotysze lubią przyprawiać potrawy świeżymi ziołami, jak pietruszka i koper, oraz chrupać dymkę. Grzyby, pomidory, ogórki, marchew i kapusta są często marynowane w occie i podawane w pysznych sałatkach. Przez długi czas żywność konserwowano, wędząc, i do dziś kurczaka, wieprzowinę czy ryby podaje się w takiej formie, na zimno lub na gorąco. Naleśniki (pankukas), pierogi (piragi) i pierożki z mięsem (pielmeni) to główne dania o rosyjskich korzeniach. Do posiłków nie może zabraknąć ciemnego żytniego chleba (rupjmaize).
Delikatnie aromatyzowany kminkiem (carvi), jest pyszny nawet bez żadnych dodatków. To zasługa smaku, który przypomina nieco piernik. I jest wreszcie cała gama ryb (łosoś, śledź, szprot, pstrąg, płastuga...) oraz wachlarz przepisów - wędzone, marynowane, suszone, solone, nadziewane, w zupach lub sałatkach. Do wyboru, do koloru! Na Łotwie pełnowartościowy posiłek można zjeść o każdej porze dnia i nocy. Restauracje i kawiarnie, otwarte są od wczesnego ranka, proponując wszystkie dania z karty przez cały dzień.
W ten sposób, można zjeść mięso z ziemniakami i surówką już na śniadanie. Od upadku ZSRR na ulicach Rygi pojawiło się wiele lokali specjalizujących się w kuchniach różnych narodów. Jeśli przyjdzie nam ochota, możemy spróbować dań azjatyckich, tex-mex czy pizzy. Gastronomiczny krajobraz uzupełniają też, co oczywiste, fast foody.