Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
08-02-2012 14:29

Masala w Lanckoronie

11 lutego o godz. 19.00 w Cafe Pensjonat w Lanckoronie odbędzie się spotkanie z podróżnikami Agnieszką i Adamem Mykałami - zakochanymi w Azji Południowo-Wschodniej, którą od lat odwiedzają i smakują. Pasjonują ich zwłaszcza orientalna architektura, mieszkańcy i ...ich aromatyczna kuchnia oraz krajobrazy skąpane w słońcu.

Masala w LanckoronieŹródło: materiały prasowe
d482o1g
d482o1g

11 lutego o godz. 19.00 w Cafe Pensjonat w Lanckoronie odbędzie się spotkanie z podróżnikami Agnieszką i Adamem Mykałami - zakochanymi w Azji Południowo-Wschodniej, którą od lat odwiedzają i smakują. Pasjonują ich zwłaszcza orientalna architektura, mieszkańcy i ...ich aromatyczna kuchnia oraz krajobrazy skąpane w słońcu.

W zimowy lutowy wieczór goście przeniosą nas w egzotyczny świat pełen nasyconych barw, zapachów i smaków. Zobaczymy pokaz pełnych słońca fotografii z kilku krajów Azji Południowo-Wschodniej. Podróżnicy zdradzą także kilka tajników aromatycznej azjatyckiej kuchni - gotując co nieco "na żywo". Co ugotują? Będzie to niespodzianka, po którą trzeba przybyć na ten klimatyczny podróżniczo-kulinarny wieczór.

Słowo "masala" oznacza mieszankę i choć najczęściej kojarzy się ono z mieszanką przypraw indyjskich może równie dobrze oznaczać wymieszane fotografie, smaki (przepisy kulinarne) i opowieści.

Zapraszamy na taką MASALĘ z krajów Azji Południowo-Wschodniej: Indii Południowych, Birmy, Laosu, Tajlandii, Malezji, Borneo i Indonezji.

d482o1g

AGNIESZKA MYKAŁA - jest na co dzień projektantką wnętrz, której udaje się połączyć zainteresowanie architekturą z pasją poznawania świata. Z dalekich i bliskich podróży czerpie inspirację i potrzebę upiększania otoczenia, wrażliwość na styl, barwy światła, kolory oraz harmonie. Z każdej podroży przywozi mnóstwo zdjęć architektury, inspirujących detali i kolorów oraz innych lokalnych "smaczków". Szczególnie lubi poznawać techniki przyrządzania indyjskiej "masali" czyli mieszanki przypraw, która jest podstawą do przygotowywania aromatycznego indyjskiego curry. (www.amstudio.enetia.pl)

*ADAM MYKAŁA *- na co dzień prawnik, w wolnych chwilach podróżnik, także motocyklowy, który zwiedza Europę Środkową na swoim klasycznym motocyklu Royal Enfield. W Enfieldzie zakochał się będąc w Indiach; ten angielski motocykl z lat 50 produkuje się tam do dzisiaj. Adam przywozi części do niego we własnym plecaku, a miejsce tam znaleźć muszą również naczynia i urządzenia kuchenne, niezbędne do przygotowywania dań z ukochanej kuchni tajskiej i chińskiej.

Agnieszka i Adam są nie tylko parą zapalonych podróżników, ale także pasjonatów kuchni - z różnych zakątków świata przywożą coraz to nowe, autentyczne przepisy i przyprawy. Są m.in. absolwentami kursu gotowania południowochińskiej kuchni w renomowanej szkole "Cloud 9 Cooking School" w Yangshe.

Przybywajcie do Cafe Pensjonat przy Rynku w Lanckoronie, gdzie przez kilka godzin będzie można poczuć gorące klimaty z dalekich zakątków świata!

d482o1g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d482o1g