Płock - niedoceniana polska perełka
Płock może się poszczycić niebagatelnymi tradycjami piwowarskimi. Pierwsze wzmianki o warzeniu tutaj piwa pochodzą z XIII wieku. W XV i XVI stuleciu zajmowali się tym liczni mieszczanie, a także na większą skalę - karczmy szlacheckie oraz zakonne. Piwo nie należało jednak do najlepszych. Kiedy w 1528 roku król Zygmunt I zezwolił na sprowadzanie zamiejscowego piwa wyłącznie do miejskiej piwnicy, w Płocku wybuchły zamieszki. Mieszczanie buntowali się przeciwko takim ograniczeniom - też chcieli pić lepsze piwo i na nim zarabiać. Taki stan trwał przez wiele lat, prawne zakazy jednak omijano i pijano w Płocku piwa dobrzyńskie, piątkowskie i gdańskie. W XIX wieku wzrosła rola browaru założonego przez niemiecką rodzinę Szeferów w podpłockim wówczas Maszewie. Obecnie płockie piwo można wypić w dwóch założonych browarach restauracyjnych.