Tradycyjna warmińska kuchnia - to warto spróbować
Warmia z racji lasów bogata jest w rozmaite gatunki grzybów i zwierzynę łowną. Do tradycyjnych warmińsko-mazurskich potraw zalicza się między innymi:
- _ dzyndzałki warmińskie _
- szczupaka po warmińsku
- _ zaklepkę _ - chłodnik ze zsiadłego mleka serwowany z ziemniakami
- _ pokuczaj _ - potrawę z mięsa mielonego formowanego w kulki
- _ farszynki _ - kotlety ziemniaczane z farszem z mięsa wieprzowego
- karkówkę pieczoną na razowym chlebie
- białą kiełbasę w piwie.
Z tradycji szlacheckiej regionu do dnia dzisiejszego przetrwały też takie dania jak sandacz z szyjkami rakowymi czy polędwiczki wieprzowe z leśnymi grzybami. Charakterystyczne dla kuchni warmińskiej są również takie proste potrawy jak kwaśne mleko, placki ziemniaczane i faszerowane naleśniki.
udm/if