Trwa ładowanie...
24-07-2013 15:11

Portugalia - kuchnia pełna smaków

Różnorodność portugalskiej kuchni wynika zarówno z darów natury, dostępnych na obszarze tego kraju, jak i wpływu obcych kultur, które wniosły do niej typowe dla siebie produkty np. Rzymianie - winną latorośl, oliwki i migdały, a Maurowie - owoce cytrusowe oraz zamiłowanie do ciast z miodem, migdałami i figami (popularne zwłaszcza w Algarve). Natomiast z dalekich wypraw Portugalczycy przywieźli egzotyczne przyprawy, takie jak pieprz, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz afrykańskie papryczki piri piri.

Portugalia - kuchnia pełna smakówŹródło: © stevanzz - Fotolia.com
d439n8v
d439n8v

W Portugalii *w regionach nadmorskich dominują *potrawy z ryb i skorupiaków, np. cataplana (owoce morza duszone w specjalnym, miedzianym naczyniu z przykrywką), sopa de marisco (gęsta zupa z owoców morza) oraz caldeirada (gulasz rybny z czosnkiem, cebulą, pomidorami i pietruszką). Portugalczycy szczycą się też tym, że potrafią przygotować ponad tysiąca potraw z bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza. Jedna z nich to bacalhau de consoada, tradycyjnie przygotowywana na Wigilię.

Na północy kraju popularna jest caldo verde (zielona zupa z ziemniaków, drobno pokrojonej kapusty galicyjskiej, cebuli, czosnku i oliwy), często podawana z chlebem kukurydzianym (broa de milho), oraz rabanadas (grzanki smażone z cukrem i cynamonem)
.

Porto *znane jest z cenionego na całym świecie wina porto (Vinho do Porto), które swój wyjątkowy smak zawdzięcza dodawanej do niego brandy oraz niezwykłemu mikroklimatowi *doliny rzeki Douro, gdzie dojrzewają winogrona używane do produkcji tego wina. Najwięksi producenci mają swoje piwnice i magazyny zlokalizowane na nadbrzeżu Vila Nova de Gaia, gdzie możliwa jest degustacja tego trunku. Warto także zajrzeć do jednej z quintas, czyli gospodarstw rolnych, uprawiających winnice w dolinie Douro. Typowa potrawa z Porto to tripas à moda do Porto, czyli flaczki z białą fasolą. Lizbona słynie z pastéis de Belém, czyli babeczek z budyniowym nadzieniem, posypanych cynamonem i cukrem pudrem. Ich
oryginalna receptura powstała w klasztorze Hieronimitów i do dziś jest pilnie strzeżona tajemnicą.

Południe kraju, zwłaszcza Alentejo, specjalizuje się w pożywnych daniach z wieprzowiny, jagnięciny, dziczyzny oraz chleba, z dodatkiem tutejszej doskonałej oliwy oraz lokalnych ziół (m.in. kolendra, tymianek, rozmaryn, estragon i oregano)
. Godne uwagi jest carne de porco à Alentejana (wyborna wieprzowina marynowana w winie i duszona z małżami) oraz açorda à Alentejana (zupa z chleba z oliwą, kolendrą i czosnkiem). Warto także spróbować tutejszych serów (zwłaszcza z Serpy, Évory i Nisy).

d439n8v

Specjały z Madery to bolo de mel (przypominające piernik ciasto z goździkami, cynamonem, miodem i orzechami włoskimi) oraz wino madera (Vinho Madeira), cenione za swoją trwałość i zabierane niegdyś w dalekie podróże morskie. O głębi smaku tego wina decyduje niezwykle żyzna gleba Madery, na której rosną winogrona używane do jego produkcji.

Azory natomiast kuszą cozido das Furnas, czyli daniem z różnych gatunków mięs, wędlin, warzyw i czasem ryżu, które na wyspach przygotowywane jest w garnku zakopywanym w gorącej ziemi, tuż nad parującymi źródłami wulkanicznymi. Po kilku godzinach danie jest gotowe.

Najciekawsze imprezy kulinarne w Portugalii to Festiwal Ryby (Peixe em Lisboa), podczas którego odbywają się degustacje wykwintnych potraw z ryb i owoców morza oraz portugalskiego wina (kwiecień, www.peixemlisboa.com)
, International Chocolate Festival w Óbidos, gdzie można spróbować rozmaitych wyrobów z czekolady oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych (marzec, www.festivalchocolate.cm-obidos.pt)
, a także Festa do Vinho da Madera, festiwal podczas którego odbywa się wielki pokaz winobrania, Parada Zbieraczy oraz tradycyjne ugniatanie winogron (wrzesień, Estreito de Camara de Lobos, www.visitmadeira.pt/festasdovinhomadeira/?lang=en)
. Warto także wziąć udział w Festas dos Santos Populares - odbywających się w Lizbonie ulicznych biesiadach, z muzyką i tańcami,
urządzanych z okazji trzech wielkich świętych – Antoniego, Jana i Piotra (czerwiec). Przy okazji można wpaść do jednego z licznych lizbońskich klubów fado, aby posłuchać tęsknej pieśni mówiącej o nieszczęśliwej miłości - charakterystycznego dla Portugalii gatunku muzycznego.

_ Więcej informacji na temat *Portugalii *można znaleźć na stronie: www.visitportugal.com oraz na Facebooku: facebook.com/visitportugal _

d439n8v
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d439n8v