Przygotowywali ją 3 godziny. Zużyli 160 kg krewetek, 750 litrów bulionu i 300 kg ryżu

Gigantyczna paella powstała w miejscowości El Tablero na południu Gran Canarii. Danie przez prawie trzy godziny przygotowało kilkunastu szefów kuchni i uczniowie szkoły gastronomicznej. Gigantycznej paelli mogło skosztować prawie 5 tysięcy osób.

Gigantyczna paellaGigantyczna paella
Źródło zdjęć: © NaKanarach.pl
SKOMENTUJ

Niezwykłe danie przygotowano w miniony weekend. Do jej produkcji zużyto 70 litrów oliwy z oliwek, 25 kg czosnku, 100 kg posiekanej cebuli, 100 kg posiekanej papryki, 200 kg pokrojonych w kostkę udek wieprzowych, 200 kg podudzi z kurczaka, 200 kg mątwy, 100 kg mielonych pomidorów, 750 litrów solonego i tłuczonego bulionu, 2 kg barwnika, 10 kg skoncentrowanego bulionu, 10 kg drobnej soli, 300 kg ryżu parboiled, 100 kg fasolki szparagowej, 100 kg groszku, 100 kg małży, 160 kg krewetek, 30 pęczków siekanej pietruszki i 25 kg cytryn.

Paella dla Hiszpanów jak rosół dla Polaków

Najważniejszym składnikiem tego hiszpańskiego przysmaku jest specjalny, krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), który w wielu sklepach występuje właśnie jako wskazywany specjalnie do paelli. Dodatkowo musi być w niej szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (może być kurczak, wieprzowina, wołowina lub króliki) albo owoce morza np. krewetki.

Paella pod wieloma względami przypomina polski rosół. W każdym hiszpańskim domu jest przygotowywana nieco inaczej, a nawet jeśli wykorzystywane są takie same składniki, to zazwyczaj różni się w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolejki stoją całymi dniami. Tak niskie ceny skuszą każdego

Paella w Hiszpanii zazwyczaj podawana jest w czwartki. Nikt jednak nie potrafi sprecyzować dlaczego właśnie akurat w tym dniu. Jedna z teorii głosi, że był to pierwszy dzień, kiedy do odleglejszych miast docierały świeże owoce morza. Historia tego dania sięga jednak X wieku, kiedy to rządzący Półwyspem Iberyjskim Maurowie rozpoczęli hodowlę ryżu. Potrawa stała się popularna dopiero w XIX wieku.

Paella nazwę wzięła od patelli, czyli specjalnego rzymskiego metalowego naczynia, w którym była przygotowywana.

Paella jest najbardziej uwielbianym daniem w Walencji, gdzie powstała specjalna wersja paella valenciana. Są też teorie, że paella mixta (czyli paella mieszana), jest jedną z jej odmian.

Wybrane dla Ciebie

Nocna prohibicja na czas wakacji. "Zobaczymy, jaka będzie reakcja turystów"
Nocna prohibicja na czas wakacji. "Zobaczymy, jaka będzie reakcja turystów"
Nowe opłaty dla turystów. Wejdą w życie już 1 lipca
Nowe opłaty dla turystów. Wejdą w życie już 1 lipca
Plaga w austriackim mieście. Spór o szczury i gołębie trwa
Plaga w austriackim mieście. Spór o szczury i gołębie trwa
Czy hotelowe szampony są bezpieczne? Ekspertka radzi, na co zwrócić uwagę
Czy hotelowe szampony są bezpieczne? Ekspertka radzi, na co zwrócić uwagę
Korki i pełne parkingi. Polacy szturmują jedno miejsce w Tatrach
Korki i pełne parkingi. Polacy szturmują jedno miejsce w Tatrach
Zjedli śniadanie w Disneylandzie. Gdy otrzymali rachunek zaniemówili
Zjedli śniadanie w Disneylandzie. Gdy otrzymali rachunek zaniemówili
Turystom puszczają hamulce. Chaos i bójki w popularnym kurorcie
Turystom puszczają hamulce. Chaos i bójki w popularnym kurorcie
Panika wśród turystów. Przez przepowiednię boją się wyjeżdżać
Panika wśród turystów. Przez przepowiednię boją się wyjeżdżać
Zaskakujące miasto w Europie. Bilety za mniej niż obiad w Warszawie
Zaskakujące miasto w Europie. Bilety za mniej niż obiad w Warszawie
Huragan uderzył w Meksyk. "Mam 64 lata i nigdy czegoś takiego nie widziałem"
Huragan uderzył w Meksyk. "Mam 64 lata i nigdy czegoś takiego nie widziałem"
Wyjątkowe wydarzenie nad Wisłą. Wstęp darmowy
Wyjątkowe wydarzenie nad Wisłą. Wstęp darmowy
Czyha na urlopowiczów. "Nie krzycz. To nie pomoże. Ona nie zna litości"
Czyha na urlopowiczów. "Nie krzycz. To nie pomoże. Ona nie zna litości"