Przygotowywali ją 3 godziny. Zużyli 160 kg krewetek, 750 litrów bulionu i 300 kg ryżu
Gigantyczna paella powstała w miejscowości El Tablero na południu Gran Canarii. Danie przez prawie trzy godziny przygotowało kilkunastu szefów kuchni i uczniowie szkoły gastronomicznej. Gigantycznej paelli mogło skosztować prawie 5 tysięcy osób.
Niezwykłe danie przygotowano w miniony weekend. Do jej produkcji zużyto 70 litrów oliwy z oliwek, 25 kg czosnku, 100 kg posiekanej cebuli, 100 kg posiekanej papryki, 200 kg pokrojonych w kostkę udek wieprzowych, 200 kg podudzi z kurczaka, 200 kg mątwy, 100 kg mielonych pomidorów, 750 litrów solonego i tłuczonego bulionu, 2 kg barwnika, 10 kg skoncentrowanego bulionu, 10 kg drobnej soli, 300 kg ryżu parboiled, 100 kg fasolki szparagowej, 100 kg groszku, 100 kg małży, 160 kg krewetek, 30 pęczków siekanej pietruszki i 25 kg cytryn.
Paella dla Hiszpanów jak rosół dla Polaków
Najważniejszym składnikiem tego hiszpańskiego przysmaku jest specjalny, krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), który w wielu sklepach występuje właśnie jako wskazywany specjalnie do paelli. Dodatkowo musi być w niej szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (może być kurczak, wieprzowina, wołowina lub króliki) albo owoce morza np. krewetki.
Paella pod wieloma względami przypomina polski rosół. W każdym hiszpańskim domu jest przygotowywana nieco inaczej, a nawet jeśli wykorzystywane są takie same składniki, to zazwyczaj różni się w smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolejki stoją całymi dniami. Tak niskie ceny skuszą każdego
Paella w Hiszpanii zazwyczaj podawana jest w czwartki. Nikt jednak nie potrafi sprecyzować dlaczego właśnie akurat w tym dniu. Jedna z teorii głosi, że był to pierwszy dzień, kiedy do odleglejszych miast docierały świeże owoce morza. Historia tego dania sięga jednak X wieku, kiedy to rządzący Półwyspem Iberyjskim Maurowie rozpoczęli hodowlę ryżu. Potrawa stała się popularna dopiero w XIX wieku.
Paella nazwę wzięła od patelli, czyli specjalnego rzymskiego metalowego naczynia, w którym była przygotowywana.
Paella jest najbardziej uwielbianym daniem w Walencji, gdzie powstała specjalna wersja paella valenciana. Są też teorie, że paella mixta (czyli paella mieszana), jest jedną z jej odmian.