Przygotowywali ją 3 godziny. Zużyli 160 kg krewetek, 750 litrów bulionu i 300 kg ryżu

Gigantyczna paella powstała w miejscowości El Tablero na południu Gran Canarii. Danie przez prawie trzy godziny przygotowało kilkunastu szefów kuchni i uczniowie szkoły gastronomicznej. Gigantycznej paelli mogło skosztować prawie 5 tysięcy osób.

Gigantyczna paellaGigantyczna paella
Źródło zdjęć: © NaKanarach.pl

Niezwykłe danie przygotowano w miniony weekend. Do jej produkcji zużyto 70 litrów oliwy z oliwek, 25 kg czosnku, 100 kg posiekanej cebuli, 100 kg posiekanej papryki, 200 kg pokrojonych w kostkę udek wieprzowych, 200 kg podudzi z kurczaka, 200 kg mątwy, 100 kg mielonych pomidorów, 750 litrów solonego i tłuczonego bulionu, 2 kg barwnika, 10 kg skoncentrowanego bulionu, 10 kg drobnej soli, 300 kg ryżu parboiled, 100 kg fasolki szparagowej, 100 kg groszku, 100 kg małży, 160 kg krewetek, 30 pęczków siekanej pietruszki i 25 kg cytryn.

Paella dla Hiszpanów jak rosół dla Polaków

Najważniejszym składnikiem tego hiszpańskiego przysmaku jest specjalny, krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), który w wielu sklepach występuje właśnie jako wskazywany specjalnie do paelli. Dodatkowo musi być w niej szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (może być kurczak, wieprzowina, wołowina lub króliki) albo owoce morza np. krewetki.

Paella pod wieloma względami przypomina polski rosół. W każdym hiszpańskim domu jest przygotowywana nieco inaczej, a nawet jeśli wykorzystywane są takie same składniki, to zazwyczaj różni się w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolejki stoją całymi dniami. Tak niskie ceny skuszą każdego

Paella w Hiszpanii zazwyczaj podawana jest w czwartki. Nikt jednak nie potrafi sprecyzować dlaczego właśnie akurat w tym dniu. Jedna z teorii głosi, że był to pierwszy dzień, kiedy do odleglejszych miast docierały świeże owoce morza. Historia tego dania sięga jednak X wieku, kiedy to rządzący Półwyspem Iberyjskim Maurowie rozpoczęli hodowlę ryżu. Potrawa stała się popularna dopiero w XIX wieku.

Paella nazwę wzięła od patelli, czyli specjalnego rzymskiego metalowego naczynia, w którym była przygotowywana.

Paella jest najbardziej uwielbianym daniem w Walencji, gdzie powstała specjalna wersja paella valenciana. Są też teorie, że paella mixta (czyli paella mieszana), jest jedną z jej odmian.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"