Wczasy na Suwalszczyźnie - kartacze i sękacze
Na Suwalszczyznę wiele osób jeździ dla tamtejszych smaków. Nie ma się co dziwić, ta kuchnia pachnie tradycją. To stąd pochodzi sękacz - ciasto z soplami, pieczone na wielkim rożnie z kilkudziesięciu jajek. Jedna z legend głosi, że po raz pierwszy sękacz został upieczony w Berżniukach na Suwalszczyźnie, na cześć królowej Bony. Hitem w niemal każdej restauracji i gospodzie są bez wątpienia kartacze. To spora, elipsowata klucha, w której masa mączno–ziemniaczana otacza nadzienie z mielonego mięsa. Można je nadziewać też grzybami, kapustą czy nawet serem, jednak farsz mięsny jest najbardziej popularny. Danie podawane jest suto podlane smażoną cebulą i skwarkami z boczku. Bez zjedzenia kartaczy nie można wyjechać z Suwalszczyzny.
Marta Legieć /pw/if
Które polskie miasto jest według was najbardziej zaniedbane? Na opinie i zdjęcia czekamy pod adresem: miasta@serwis.wp.pl
Nadesłanie zdjęć jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na ich publikację na stronach portalu Wirtualna Polska.