Trwa ładowanie...
12-05-2014 09:50

Tatry - są już "prawdziwe" oscypki

W wielu miejscach w Tatrach i na Podhalu rozpoczął się już coroczny wypas owiec. Działa już również większość podhalańskich bacówek, z więc rozpoczął się sezon na "prawdziwe" oscypki.

Tatry - są już "prawdziwe" oscypkiŹródło: Curioso /Shutterstock.com
djpdp6r
djpdp6r

Wcześniej, zimą, sprzedawano "podróbki" z krowiego mleka.

Teraz już smakosze mają szansę na spróbowanie oryginalnego oscypka z owczego sera, podobnie, jak na buncu, czyli świeżego sera.

Górale podkreślają że zawsze oscypka i produkty z mleka owczego najlepiej jest kupować bezpośrednio u producenta wprost na samej bacówce. Daje nam to gwarancję odpowiedniej jakości i wyrobu, a przy okazji można również podpatrzeć pracę bacy i juhasów przy owcach.

Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)/Przemysław Bolechowski, PR Kraków/dyd

djpdp6r
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djpdp6r