WP
WP

Trapani - Największe atrakcje

Widok na morze w Trapani Pixabay.com
Podziel się

Trapani to miejsce, gdzie można zjeść najlepsze na świecie, sycylijskie lody oraz cannoli lub cannolo – nadziane ricottą, smażone, słodkie rurki. Tu wszystko zwalnia i życie toczy się niespiesznie, a przeciętny turysta bez trudności wtopi się w tłum wypoczywających w przytulnych kafejkach Sycylijczyków w różnym wieku, oddających się pogawędkom z nieznajomymi. Na wieczorny posiłek wychodzi się w Trapani z domu najwcześniej po godzinie 20, a okoliczni mieszkańcy często do późnych godzin popołudniowych zadowalają się jedynie rogalikiem, zazwyczaj croissantem.

WP

Trapani – pogoda

Sycylia jest najgorętszą i największą wyspą całej Italii o śródziemnomorskiej pogodzie, ze średnią roczną dobową temperaturą wynoszącą 18°C. Przeszło 300 słonecznych dni rocznie to zasługa umiarkowanie ciepłego klimatu Trapani. Pomiędzy kwietniem a październikiem temperatury nawet nocą nie spadają poniżej 20°C, od czerwca do września w ciągu dnia przekraczają natomiast 35°C. Niewielkie opady występują w Trapani jedynie zimą.

Trapani – plaża

Na południe od Trapani, w kierunku lotniska, a także Marsali, znajdują się saliny, plantacje soli ze znakiem WWF. Białe kopce soli otaczają stare wiatraki, pięknie wtapiające się w krajobraz. Pierwsze zbiorniki do otrzymywania soli z wody morskiej zbudowano w Trapani już w XII wieku. W okolicy żyje 170 gatunków ptaków, m.in. flamingi różowe, sokoły czy myszołowy, co krok napotkamy tutaj również plantacje winogron. Dostęp do morza jest tu więc nieco utrudniony.

Na północy do pięknych, piaszczystych, w większości dzikich plaż oraz czystego Morza Śródziemnego najłatwiej jest dojść bez żadnego problemu, a okoliczne rezerwaty przyrody i pobliskie wioski rozciągają się wzdłuż malowniczego wybrzeża. Przezroczysta woda morska jest idealna dla fanów nurkowania.

WP

Najbliższa plaża znajduje się około 3 kilometry na wschód od centrum Trapani – wystarczy skierować swoje kroki do najnowszej części miasta. Przy historycznych murach miejskich także można zejść do wody, ale w innych miejscach wybrzeże prezentuje się znacznie lepiej.

Trapani – zabytki i atrakcje

Nawiązania do świętości są łatwe do dostrzeżenia w jedenastowiecznym Trapani praktycznie na każdym kroku: na kamienicach, fontannach, kranikach z wodą, w postaci kapliczek, świętych figurek czy pięknej architektury sakralnej. Znajdziemy tutaj spory port, obudowany z trzech stron falochronami z betonu, miejsce cumowania promów, jachtów, łodzi rybackich i transporterów.

Co warto zobaczyć w Trapani?

  • Bazylikę w nowej części Trapani. Wznoszenie świątyni rozpoczęto w 1315 roku, następnie obiekt przebudowano. W środku znajdziemy ołtarz z szesnastowieczną figurą lokalnej Madonny, obok natomiast archeologiczne Museo Pepoli w byłym klasztorze Karmelitów.
  • Katedrę San Lorenzo z XVII wieku i uzupełnioną stulecie później fasadą oraz bogato zdobionym sklepieniem.
  • Trapańską Starówkę, gdzie klimatyczne zaułki ukrywają się pomiędzy zabudową średniowieczną i barokową. Place, kamienice oraz sklepy są pięknie podświetlone po zmroku.
  • Kościół Chiesa del Purgatorio z drewnianymi rzeźbami z Męką Pańską, wyprowadzanymi z obiektu jedynie podczas corocznej wielkopiątkowej procesji.
  • Museo di Preistoria z bogatym zbiorem eksponatów z czasów wojen punickich, usytuowane w siedemnastowiecznej wieży Torre di Ligny, nad samym morzem - to wspaniały punkt widokowy na całą zatokę i Trapani.
  • Saliny trapańskie, prostokątne zbiorniki, w których suszona jest woda z morza, a otrzymywane kryształki soli sprzedawane są do dziś. To najstarsze miejsce tego rodzaju na Sycylii i obecnie jedyne działające (usytuowane przy drodze SP21). Ścieżkami pomiędzy salinami spaceruje się, a tereny wokół to od 1995 roku Rezerwat Przyrody.
WP

Trapani – lokalne potrawy

Burzliwe losy Sycylijczyków oraz wpływy hiszpańskie, a także arabskie warunkują ogromną różnorodność lokalnej kuchni. Szalenie popularne na całej wyspie są ricotta, karczochy, migdały, pistacje, zwane zielonym złotem Etny, dziki koper włoski, liście laurowe, sezam, które dodaje się do większości dań w różnych proporcjach.

Na całym świecie chwali się pochodzące stąd oliwę extra vergine, kuskus, sery pecorino i primosale, zakręcony makaron busiati, wino Nero d'Avola. Im bliżej wybrzeża, tym popularniejsze są dania z ryb i owoców morza, które kupuje się w porcie bezpośrednio u rybaków od 8 do 13. Wszędobylski jest w Trapani charakterystyczny słodko-kwaśny smak, zwany agrodolce.

Będąc w Trapani, należy zjeść:

  • Pesto alla Trapanese, z migdałami i pomidorami.
  • Arancini, opiekane chrupiące złote kulki ryżowe, najlepsze jedzone na ciepło. Nadziewane są serem, mięsem, szynką, szpinakiem i przypominają pomarańcze.
  • Panini con panelle, opiekaną bułkę z sezamem ze smażonymi ciecierzycowymi plackami.
  • Caponatę, słodko-kwaśną potrawkę z bakłażana, bardzo słodkiego od słońca, nie trzeba więc usuwać z niego charakterystycznej dla warzywa goryczki. Danie często posypuje się tartym serem.
  • Lattumi, rybi płyn, jedzony z maczanym w oliwie lokalnym chlebem, dość twardym lub jako dodatek do makaronów.
  • Stek z tuńczyka bądź z miecznika.
  • Cannolo siciliano, słodzona ricotta z pysznymi dodatkami zamknięta zostaje w słodkiej rurce i zasmażona.
  • Ciastka genovesi, także z ricottą.
  • Ciastka bruccellati, z figami.
  • Ciastka cassaty, zielonkawe.
  • Marcepanowe owoce (frutta martorana), często przywożone jako pamiątka z Trapani, raczej nie są popularne wśród miejscowych.
  • Sycylijskie lody. Według legendy to tutaj w XVII wieku wymyślono pierwszą maszynę do produkcji lodów. Warto spróbować także lodów caldo freddo lub migdałowych z gorącą czekoladą.
  • Brioszkę z lodami.
  • Granitę, półpłynny napój orzeźwiający z kruszonym lodem. Polecamy te bez aromatów smakowych, migdałowe bądź cytrynowe.
  • Melona.
Kraj
Położenie

Północno-zachodnia część wyspy, na Morzu Śródziemnym

Orientacyjna odległość

1715 km w linii prostej (2 h 44 min lotu), 2800 km samochodem (28 h jazdy), 2740 km pociągiem (1 dzień 16 h jazdy)

Lotniska
Strefa czasowa

UTC±01:00

Waluta

Euro (1 euro = 4,24 zł)

Przykładowe ceny

- Główne danie w restauracji: od 51 zł;
- pizza: od 30 zł;
- arancini na ulicy: 6,3 zł;
- piwo: od 13 zł;
- wynajem samochodu w wypożyczalni: 254 zł/doba;
- taksówka: „trzaśnięcie drzwiami” 10,6 zł; 3,40 zł/km;
- bilet autobusowy na lotnisko: 19 zł;
- bilet do archeologicznego Museo Pepoli: 11 zł.

Komunikacja

Taksówki; najlepiej wypożyczyć skuter lub samochód do sprawnego poruszania się po mieście i okolicach

Co warto zjeść i wypić

- Pesto alla Trapanese.
- Arancini.
- Panini con panelle.
- Caponatę.
- Lattumi.
- Stek z tuńczyka bądź z miecznika.
- Cannolo siciliano.
- Ciastka genovesi.
- Ciastka bruccellati.
- Ciastka cassaty.
- Marcepanowe owoce.
- Sycylijskie lody.
- Granitę.
- Melona.

WP
WP