Zatrute łososie z polskiej fabryki. Bakteria mogła dostać się w do ryb w Norwegii
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie może stwierdzić jednoznacznie, że zawinił polski producent. Bakteria, która zabiła cztery osoby, mogła zatruć wędzone łososie w Norwegii.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Konieczne będzie zbadanie próbek od pierwotnego producenta ryby, twierdzi Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. EFSA nie wyklucza, że bakteria mogła dostać się do ryb w Norwegii, skąd dostarczono łososie – donosi portalspozywczy.pl.
Wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes listerioza może prowadzić do zapalenia opon mózgowych i bezpłodności. Choroba ta zabiła cztery osoby w Danii, Niemczech i Francji, wszystkie spożywały marynowane i wędzone łososie z polskiej fabryki.
Owoce i warzywa, które mogą poważnie zaszkodzić twojemu zdrowiu!
Jak podkreśla portalspozywczy.pl. EFSA nie ma jednoznacznych dowodów na to, aby bakteria dostała się do ryb w Polsce. Stąd też do tej pory nie znamy nazwy producenta.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.