Co warto zrobić w Krakowie zimą?
Turystyczna stolica Polski tętni życiem nie tylko w sezonie letnim. Owszem, obłożenie w hotelach jest o wiele niższe niż latem, ale Kraków zimą ma nawet więcej atutów, by przyciągać turystów z całego świata. Choćby Rynek Główny wygląda o niebo lepiej, przede wszystkim z powodu targów bożonarodzeniowych, które trwają aż do 8 stycznia. Można na nich nabyć galicyjskie specjały, folklorystyczne rękodzieła i wyroby lokalnego rzemiosła. Zimowa oferta kulinarna krakowskiego rynku bije na głowę tę letnią, w której jedynym znaczącym elementem jest legendarny obwarzanek. Za to na *Targu Bożonarodzeniowym *stragany kuszą odwiedzających prażonymi orzechami w karmelu, ciastami, piernikami, miodami, wyrobami z czekolady i marcepanu, czy regionalnymi wędlinami, pierogami i mięsami z grilla. Dostępne są także słowackie sery i placki węgierskie, bo na kiermaszu wystawiają się nie tylko polscy, ale i zagraniczni kupcy. Największą furorę robią jednak drewniane beczki grzańca. To właśnie przy nich tłoczą się
zziębnięci spacerowicze pragnący dodać sobie animuszu grzanym winem.