Trwa ładowanie...

Grecja: do zakochania 5 kroków

Jak pokazuje najnowsze badanie dotyczące planów wakacyjnych Polaków, najwięcej rodaków tego lata spotkamy nad Bałtykiem, w Zakopanem oraz… Grecji. Kraj Homera od lat jest niekwestionowanym wyjazdowym ulubieńcem biało-czerwonych. Za co tak bardzo go kochamy?

Grecja: do zakochania 5 krokówŹródło: Shutterstock.com, fot: voyata
dpjmtff
dpjmtff

Za wyspy

Cyklady, Jońskie, Sarońskie. Grecja to niemal 2500 wysp, każda inna, ale zachwycajaąca na równi z pozostałymi. Imprezowa i bardzo modna wśród celebrytów Mykonos. Zielona Zakynhos ze spektakularną Zatoką Navagio, przy której spoczywa słynny wrak statku. Santorini, piękność ubrana w biel i błękity, nad którą wisi widmo zagłady. Elafonissi z jedną z najwspanialszych plaż w Europie, która swą sławę zawdzięcza niebywałemu, różowemu piaskowi. Balos z laguną, którą każdy kraj na ziemi chciałby mieć w swoich granicach. Wreszcie Rodos i Kreta – ulubione wakacyjne mekki Polaków. Wyliczać można jeszcze długo. Ale lepiej spożytkować ten czas na szukanie wycieczki.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com, fot: Anastasios7

Za wielki błękit

Nie chodzi wyłącznie o to, że właśnie w Grecji Luc Besson nakręcił swój "Wielki błękit" (do dziś tłumy z całego świata przyjeżdżają na wyspę Amorgos, żeby obejrzeć kultowy film w miejscu, gdzie powstawał). W niemal całej Helladzie "wielki błękit" otacza cię ze wszech stron, a to dlatego, że kraj ma dostęp do czterech mórz: Egejskiego i Kreteńskiego od wschodu, Jońskiego od zachodu oraz Śródziemnego od południa. Oszałamiający spektakl krajobrazów podszyty chyba wszystkimi odcieniami niebieskości, jakie istnieją w naturze – tymi widokami można karmić oczy w nieskończoność.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com, fot: Samot

Za pyszności na stole

W Grecji można karmić nie tylko oczy, a całe ciało. Tym bardziej warto, że tutejsze jedzenie jest smaczniejsze, ale i zdrowsze niż wszystko, czego do tej pory próbowaliście. By się o tym przekonac, wystarczy skosztować grillowanego bakłażana lub idealnej mieszanki prostych składników w horiatiki, u nas znanej jako sałatka grecka (bez sałaty!). A jeśli smakują ci modne od kilku lat w Polsce kulinarne wynalazki typu "pasta z chwasta", poczujesz się tu jak w raju. Przysmakiem lokalnej kuchni jest bowiem horta – czyli mieszanka dziko rosnących zielonych listków i pędów, polana szczodrym chlustem najlepszej oliwy z oliwek i skropiona cytryną. Wszystkie te pyszności popijamy oczywiście metaxą, ouzo lub lub kieliszkiem jedynego w swoim rodzaju wina z dodatkiem żywicy – retsiny. Ta ostatnia dla koneserów!

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com, fot: Waj

Za skarby w ziemi

Kraj Homera ma niebywałą właściwość – potrafi sprawić, że historią sztuki natychmiast zaczynają się interesować nawet ci, którzy zazwyczaj mają w głębokim poważaniu antyczne zabytki, posągi i skorupy. Przyspieszony kurs wiedzy o starożytności można przejść nawet… podczas zwykłego grzebania w ogródku. Dość wspomnieć rolnika orzącego pole niedaleko Akropolu, który w ten sposób odkrył słynną Wenus z Milo.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com, fot: Zoltan Gabor

Za ceny

W polskich biurach podróży oferty tygodniowych wyjazdów do Grecji zaczynają się od 900 zł. W cenę jest wliczony samolot i przyzwoity hotel. Jeśli zależy ci na wyżywieniu, na Rodos czy Riwierę Olimpijską możesz pojechać już od 1,2 tys. zł. Wybierając wyższy standard hotelu i ofertę all inclusive, musisz przygotować portfel na nieco większy, ale wciąż mieszczący się w granicach przyzwoitości, wydatek (od 1,7 tys. zł). Możliwości jest ogrom i w zasadzie na każdą kieszeń. Nie bez powodu w końcu Polacy tak bardzo lubią to miejsce.

dpjmtff
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpjmtff