Trwa ładowanie...
d1uxf7s

Przepisy

Oto kilka tradycyjnych irlandzkich potraw.

d1uxf7s
d1uxf7s

IRISH-STEW

W zależności od regionu danie to będzie przypominać gulasz lub zupę. Oryginalnie powinien być przygotowany z baraniny, ale zdarzają się wersje z wołowiną. Jedno jest pewne to jedno z najbardziej tradycyjnych dań i koniecznie trzeba je spróbować

Przygotowanie i gotowanie: około 30 minut
1 porcja ok. 500 kcal.

Składniki na cztery porcje:
- 500 g jagnięciny,
- 200 g cebuli,
- 200 g białej kapusty,
- 200 g kapusty włoskiej,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 200 g marchewki,
- 500 g ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1,5 filiżanki bulionu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kapustę włoską i białą oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 175° C.

d1uxf7s

W garnku układać warstwami: ziemniaki, kawałki mięsa, kapustę białą, kapustę włoską, cebulę, fasolkę i marchew. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem, zalać bulionem. Dodać tyle wody, aby składniki potrawy były przykryte.

Garnek szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Przed podaniem sprawdzić, czy mięso jest miękkie, dodać masło i posypać pietruszką.

d1uxf7s

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

IRLANDZKI CHLEB

Chleb sodowy podawany jest na śniadanie, ale także jako dodatek do gęstych kremowych zup. Najlepiej smakuje z lekko słonawym masłem, lub plastrem wędzonego łososia.

Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min plus studzenie
600 kcal.

Składniki:
- 450 g razowej mąki,
- 250 g mąki pszennej oraz dodatkowo do posypania stolnicy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 450 ml maślanki (można zastąpić jogurtem bądź kwaśnym mlekiem),
- olej roślinny do smarowania formy.

d1uxf7s

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C i lekko natłuszczamy olejem formę do pieczenia. W dużej misce mieszamy mąkę razową z pszenną, sodę i sól. W środku robimy wgłębienie i nalewamy maślankę.

Drewnianą łyżką ostrożnie mieszamy mąkę z maślanką, na luźne ciasto. Jeśli jest ono zbyt gęste, dodajemy trochę wody.

Stolnicę posypujemy mąką. Przekładamy ciasto na stolnicę i lekko wyrabiamy. Kształtujemy w kulę i kładziemy na formie do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią.

d1uxf7s

Dużym ostrym nożem nacinamy wierzch ciasta w kształt krzyża. Pieczemy przez 35 minut, aż się zarumieni. Chleb jest upieczony, kiedy drewniany patyczek wkłuty w środek jest suchy po wyjęciu. Kładziemy chleb na metalowej podstawce, by ostygł. Należy go zjeść w dniu wypieku, bądź po ostygnięciu zamrozić.

d1uxf7s

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

WOŁOWINA PO IRLANDZKU

Dań z wołowiną w kuchni irlandzkiej znaleźć można sporo np. wołowinę w Guinnessie.

Przygotowanie: 15 min plus moczenie
Gotowanie: 2 1/4 godziny plus studzenie
440 kcal.

Składniki:
- 1,8 kg chudej solonej wołowiny,
- 1 duża biała kapusta,
- 3-4 duże marchewki,
- 4 cebule,
- 4 goździki,
- 2 liście laurowe,
- gałązka tymianku,
- gałązka pietruszki,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka gorczycy w proszku.

d1uxf7s

Wołowinę wkładamy do dużego rondla albo żaroodpornego naczynia do zapiekania, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny. Osączamy i płuczemy mięso, następnie z powrotem wrzucamy do rondla i zalewamy świeżą wodą.

Do każdej cebuli wciskamy po 2 goździki, a zioła związujemy nitką. Wrzucamy wszystko do rondla i dodajemy gorczycę w proszku oraz ziarna pieprzu.

Stawiamy rondel na dużym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy mięso przez 5 minut. Zbieramy pianę, która gromadzi się na powierzchni, przykrywamy rondel i gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

Marchewkę kroimy w kawałki o długości około 25 mm, wrzucamy do rondla i dusimy przez 30 minut. Kapustę dzielimy na osiem części dodajemy do marchwi i dusimy przez dalsze 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Wyjmujemy wołowinę z wywaru, studzimy pod przykryciem z folii aluminiowej przez 10-15 minut.

Przed podaniem kroimy mięso w cienkie plasterki i układamy na półmisku z warzywami. Trochę wywaru podajemy osobno w dzbanku. Resztki wołowiny są doskonałe także na zimno.

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

CHAMP

Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 minut
200 kcal.

Składniki:
- 75 g masła,
- 125 ml mleka,
- 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
- 6-8 ziemniaków,
- sól,
- pieprz.

Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Nakładamy masą ziemniaczaną na ogrzany półmisek, podczas nakładania ziemniaków na talerz, zamaczamy każdą porcję w stopionym, maśle następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.

Tradycyjne "champ" podawano jako samodzielne danie - każdy stołownik otrzymywał dużą miskę ziemniaków z kawałkiem masła na środku. Jedzący nabierali po łyżce potrawy, poczynając od krawędzi miski i zanurzali ziemniaki w topniejącym maśle.

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

COLCANNON

Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 25 minut
250 kcal.

Składniki:
- 500 g kapusty,
- 75 g masła,
- 125 ml mleka,
- 2 pory (można zastąpić cebulką szalotką),
- 6-8 ziemniaków,
- sól,
- pieprz.

Wkładamy 25 g masła na patelnię, dodajemy mleko i stawimy na średnim ogniu. Mieszamy, aż masło stopi się i wrzucamy posiekany por. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 10-15 minut, aż poru będą miękkie, od czasu do czasu mieszamy.

Ziemniaki pokrojone w kawałki wrzucamy do dużego garnka z osoloną zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dokładnie odcedzamy.

Kapustę gotujemy, aż będzie miękka.

Do ziemniaków dodajemy por wraz z wywarem. Całość ucieramy, aż wszystkie składniki wymieszają się na kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowana kapustę szatkujemy i dodajemy do masy.

Nakładamy masą ziemniaczaną na ogrzany półmisek, następnie robimy w środku masy wgłębienie, do którego wkładamy resztę masła.

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

IRISH COFFEE

Świetna jako zakończenie posiłku lub na rozgrzanie w chłodny dzień. Napój, który zrobił międzynarodową karierę.

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
- 40 ml Irish Whisky
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 filiżanka gorącej kawy
- schłodzona pełnotłusta gęsta śmietana

Do podłużnego kieliszka (ogrzanego) na długiej nóżce wkładamy metalową łyżeczkę, wlewamy gorącą mocną kawę, dodajemy cukier.

Następnie odmierzamy whisky, wlewamy do kawy i mieszamy. Na koniec powoli nalewamy do kieliszka gęstą śmietanę. (śmietana powinna się utrzymać na powierzchni kawy)

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

HOT WHISKEY

Obowiązkowe lekarstwo na przeziębienie, należy jednak pamiętać o umiarze by pozbywszy się kataru nie nabawić się bólu głowy.

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:
- 50 ml Irish Whiskey
- 150 ml gorącej wody
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- plasterek cytryny
- 5 goździków
Do ogrzanej szklanki wlewamy whiskey, dodajemy gorącą wodę, słodzimy, mieszamy.
Plasterek cytryny nabijamy goździkami, dodajemy do szklanki, mieszamy.
Szklankę owijamy serwetką i gotowe!

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

ZUPA ZIEMNIACZANA

Przepis dla 6 osób

Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 75 g masła
- gałązka pietruszki, tymianku, szałwi lub pół łyżeczki sproszkowanych ziół
- 1,25 l wody
- 2 łyżki śmietany
- siekany szczypiorek lub mięta

Ziemniaki i cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki i dusić powoli w maśle szczelnie przykryte przez 15 minut, nie dopuścić do zbrązowienia. Dodać wodę i zioła, sól, pieprz i gotować dalej na wolnym ogniu aż do miękkości warzyw (około 25 minut). Dodać zioła, mleko zagotować i podawać na gorąco z dodatkiem śmietany i siekanym szczypiorkiem i miętą. Aby zupa była gładka i kremista przetrzeć przez sito lub zmiksować przed dodaniem szczypiorki i śmietany.

Przepisy udostępnione dzięki uprzejmości Towarzystwa Polsko-Irlandzkiego

Zobacz także:
Kuchnia irlandzka

d1uxf7s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1uxf7s