Savoir-vivre napiwków

Będąc na wakacjach, by spróbować tradycyjnej kuchni, często jadamy w lokalnych restauracjach. Przy płaceniu rachunku zazwyczaj pojawia się pytanie - jaki napiwek zostawić? Oto krótki poradnik - gdzie, ile i za co dawać napiwki w poszczególnych krajach.

Obraz

/ 11Savoir-vivre napiwków

Obraz
© sxc.hu

/ 11Japonia

Obraz
© sxc.hu

Kompletnie inna kultura - kompletnie inne podejście do napiwków. UWAGA! Japonia jest krajem, w którym pozostawienie dodatkowych pieniędzy jest odbierane jako brak szacunku. W Kraju Kwitnącej Wiśni przyjęło się raczej płacenie rachunków przy kasie, niż kelnerom czy też kelnerkom.

/ 11Portugalia

Obraz
© JupiterImages

W dużej mierze kojarzeni z Hiszpanami, Portugalczycy różnią się ogromnie od swoich sąsiadów pod wieloma względami (także systemem dawania napiwków). Portugalia do niedawna była krajem względnie ubogim. Obsługa restauracji i barów nie zarabia zbyt wiele, więc napiwki są sporym dodatkiem do ich tygodniowej pensji. Przyjęło się za normę 10% napiwku.

Uwaga: Tradycyjne jest "częstowanie" klientów oliwkami, serem itp. Jeśli nie chcesz za nie płacić, grzecznie odmów.

/ 11Holandia

Obraz
© JupiterImages

Nie masz obowiązku zostawiania napiwku w Holandii. Według wymogów, koszty obsługi klienta są doliczane do ogólnego rachunku. Jeśli jednak ktoś jest bardzo hojny, to może zostawić 10% napiwku za bardzo dobrą obsługę.

/ 11Turcja

Obraz
© JupiterImages

W Turcji nie panuje jedna zgodna zasada co do napiwków. Wszystko zależy od regionu i lokalu z jakiego korzystamy. W kawiarniach i mniejszych barach nie mamy obowiązku zostawiać napiwku. Co innego w dobrych restauracjach. Za dobrą obsługę - 10%, a za wyśmienitą - 15%. Rzadko zdarza się, że koszty obsługi zostaną umieszczone na rachunku.

/ 11Francja

Obraz
© JupiterImages

Podobno to właśnie Francuzi wynaleźli napiwki. Restauracje i bary są zobligowane do wliczenia napiwku do rachunku, jednakże część klientów zostawia dodatkowo skromne 5% w podzięce za dobrą obsługę. Jest to jednak zróżnicowane regionalnie. W dużych miastach, takich jak Paryż, niezostawienie napiwku po sycącym posiłku jest uznawane za coś nietaktownego, ale już na prowincji nie przykłada się do tego takiej wagi.

/ 11Hiszpania

Obraz
© JupiterImages

Tradycja napiwków w Hiszpanii jest bardzo ciekawa. Otóż obsługa oczekuje napiwku głównie od turystów (w dużej mierze Amerykanów). Sami Hiszpanie nie są zwykle skorzy do dodatkowego nagradzania pracowników restauracji i barów. Wyjątkiem są restauracje wysokiej klasy, gdzie można zostawić niewielki napiwek, ale wypada tego dokonać dopiero po uiszczeniu rachunku za posiłek.

/ 11Włochy

Obraz
© JupiterImages

Napiwek wliczony w rachunek kolacji to zjawisko powszechne we Włoszech. Oprócz opłaty za obsługę na rozpisce znajdziemy także coperto, czyli "stolikowe", które wynosi ok. 3 euro od osoby. Zdarza się jednak, że klienci zostawiają dodatkowy napiwek. Adekwatną kwotą za obsługę top class jest 10 euro.

/ 11Grecja

Obraz
© JupiterImages

Zupełnie inne tendencje "napiwkowe" występują w Grecji. Cena za obsługę to 16% końcowego rachunku (i z roku na rok ten procent rośnie). Zwykle informacja o wysokości napiwku jest umieszczona na ostatnich stronach menu.

10 / 11Niemcy

Obraz
© JupiterImages

W Niemczech zasadą jest wliczanie ogólnoprzyjętych 15% za obsługę do rachunku, jednakże to nie koniec opróżniania portfela. Zwykło się również zaokrąglać kwotę końcową (oczywiście w górę) - statystycznie to dodatkowe 3-5%.

11 / 11Stany Zjednoczone

Obraz
© JupiterImages

Stany Zjednoczone to kraj napiwków. Generalnie pracownicy barów często zarabiają poniżej średniej krajowej i napiwki wyrównują ich budżet. Według różnych źródeł wypada "odpalić" barmanowi 1$-2$ za drinka, albo 20% od ogólnego rachunku. W restauracji zwyczajem jest napiwek w granicach 10-20%. Ciekawe jest to, iż w wielu wliczony jest do rachunku (ok 15%), ale jeśli klient nie jest zadowolony z obsługi, to może poprosić o usunięcie tej pozycji.

Wybrane dla Ciebie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Tego się nie spodziewała. Polka pokazała wideo z Halloween w Kanadzie
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Odkrycie w Mjanmie. Pamięta czasy dinozaurów
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Kaszubska dynia bije rekord Polski. Klementyna waży tyle, co fortepian koncertowy
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Nie wpuścili chłopca na pokład. Powodem drobiazg w paszporcie
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Turyści w końcu się doczekali. "Od kilku dni cały Egipt stoi na baczność"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Polskie miasto z wyjątkowym tytułem. "To wielka radość"
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Burza sparaliżowała Pizę. Miasto uruchomiło sztab kryzysowy
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Najbardziej nawiedzone miejsca. Od Salem po Japonię
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Samolot musiał zawrócić. Wszystko przez jednego pasażera
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Problem na europejskiej wyspie. Mieszkańcy i turyści boją się o życie
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Mają dość pijanych turystów. Będą sypały się mandaty
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"
Brytyjczycy zachwalają polskie miasto. "Pyszne jedzenie i wino za trzy funty"