Smaki Gruzji - sprawdź, co zjesz podczas urlopu
Kulinarne szlaki
Urlop za granicą to nie tylko zwiedzanie czy relaks na plaży. Dla wielu z nas to także, a nawet przede wszystkim, niepowtarzalna okazja do spróbowania tradycyjnych dań danego kraju. Z przepysznej i bardzo pożywnej kuchni słynie Gruzja, dlatego wybierając się do tego kraju trzeba się nastawić, że do domu wrócimy z nadbagażem w postaci kilku dodatkowych kilogramów.
Urlop za granicą to nie tylko zwiedzanie czy relaks na plaży. Dla wielu z nas to także, a nawet przede wszystkim, niepowtarzalna okazja do spróbowania tradycyjnych dań danego kraju. Z przepysznej i bardzo pożywnej kuchni słynie Gruzja. Dojrzewające w słońcu pomidory, bakłażany czy papryki podaje się tu z baraniną oraz wyjątkowymi dodatkami: orzechami czy nasionami granatu. Jedno jest pewne - wybierając się do tego kraju trzeba się nastawić, że do domu wrócimy z nadbagażem w postaci kilku dodatkowych kilogramów. Sprawdź, czego warto spróbować podczas urlopu w Gruzji.
Jedna z wizytówek gruzińskiej kuchni to pierogi chinkali. Wypełnione są mięsem mielonym (baranim lub wieprzowym) oraz bulionem, który należy umiejętnie wypić, a dopiero później zjeść resztę. W zależności od regionu może różnić się przyprawami lub całym farszem. W restauracjach coraz częściej zdarza się, że podawane są w różnych wariacjach np. z nadzieniem grzybowym lub serowym, ale te z mięsem i bulionem są najbardziej tradycyjne. Za jedną sztukę chinkali w restauracji zapłacimy ok. 0,70 lari czyli 1,40 zł.
Ilona Raczyńska/wg
Zobacz też: Gruzja - oderwana od rzeczywistości wioska Uszguli.