Atrakcje Portugalii - Alentejo
Ze względu na intensywne światło - kolejny charakterystyczny element tego regionu - wszystkie kolory wydają się tu niezwykle nasycone. Wszędzie uwagę zwracają pola ryżowe i gaje oliwne będące znakiem charakterystycznym regionu. Nie trzeba długo szukać, by znaleźć drzewa oliwkowe liczące blisko trzy tysiące lat. Obok nich w krajobraz wplecione są _ sobreiros _, stare dęby korkowe, które nie chronią miejscowych przed upałem. Dzięki tym niepozornym drzewom Portugalia jest największym na świecie producentem korka. Na miejscu produkuje się z nich nie tylko znane wszystkim zatyczki do wina, ale też okładziny na ściany i na podłogi, meble, buty, nawet suknie ślubne i stroje kąpielowe. Oryginalne korkowe pamiątki znaleźć można wszędzie. Kto poszukuje czegoś naprawdę wyjątkowego, powinien wpisać korek na listę swoich zakupów. Region miło zaskoczy też wielbicieli wina. Alentejańskie smaki zyskują coraz większą renomę. Wino produkowano tu od wieków. Na specjalnie wytyczonym szlaku Rota dos Vinhos *jest
prawie 70 adresów. Odwiedzając te miejsca warto być czujnym. Na półkach, tuż obok butelek z miejscowym białym i czerwonym winem stoją tłoczone w niewielkich manufakturach oliwy. Ich świeży smak nieporównywalny jest z tym, czego mamy możliwość próbować na co dzień. Zresztą smaki są ważnym aspektem tutejszej egzystencji. Ludzie żyją bez pośpiechu, wszystkie najważniejsze decyzje podejmując przy stole, samo jedzenie podnosząc do rangi ważnego rytuału. Dziczyzna i delikatna jak nigdzie indziej wieprzowina dają solidne podstawy prostym potrawom. Charakterystyczne dla regionu są też potrawy na bazie *chleba, najlepszego w całej Portugalii. Do tego wszechobecny czosnek nadający specyficznego smaku i aromatu. Mniej niż w innych zakamarkach kraju jada się tu bacalhau, czyli suszonego dorsza. W restauracyjnych kartach dań częściej można spotkać dania z rekina i rozpływające się w ustach kozie i owcze sery.