Winny szlak, Alzacja, Francja
Alzacja to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Wino uprawia się tu od 3 tys. lat. Powstaje tu trunek z siedmiu szczepów, z czego aż z sześciu powstają wina białe, z rieslingiem (aż 25 proc. produkcji) i gewurztraminerem na czele. Jedyny szczep "czerwony" to pinot noir. Osobny temat to crement, świetne wino musujące, alzacka odpowiedź na szampana. Alzacki szlak winny liczy sobie 180 kilometrów, zaczyna się w Thann pod Colmar, a kończy w Marlenheim *, w okolicach *Strasburga. Po drodze zahacza o wiele uroczych wsi czy małych miasteczek z długą i bogatą historią, jak choćby założony w VIII wieku Riquewihr. Jak zapewniają znawcy tematu, obecnie wygląda on dokładnie tak jak pół tysiąca lat temu. Pełna niewielkich, kolorowych domków miejscowość aż roi się od klimatycznych knajp, w których można dobrze zjeść i popróbować miejscowych trunków. Dla koneserów jesień to najlepszy okres, by odwiedzić szlak. W drugiej połowie września w północnej Francji zaczyna się winobranie. Trwa
około czterech tygodni, a przez następne sześć zaczyna się odliczanie do Beaujolais Noveau, czyli święta młodego wina - obchodzonego tradycyjnie w trzeci czwartek listopada. Wtedy już nikt się nie oszczędza, wino dosłownie leje się ulicami.