Rässkäs - serowa duma Vorarlbergu
Kuchnia bez wątpienia jest częścią kultury. Smakoszy zainteresuje z pewnością informacja, iż w porównaniu do innych austriackich regionów, właśnie Vorarlberg wyróżnia się wyjątkowo dużą liczbą świetnych restauracji w przeliczeniu na mieszkańca. Miejscowe sery nie mają sobie równych. Z góry Pfänder w Bregencji startuje sieć szlaków rowerowych i pieszych, ze słynną trasą serową na czele. Miejscowe sery to aż tysiąc lat miejscowej historii. Słyną z aromatu alpejskich łąk, na których pasą się mleczne krowy. Rässkäse to najważniejszy składnik Spätzli z serem. Räss w dialekcie oznacza "dobrze przyprawiony, ostry, intensywny w smaku" i taki właśnie jest ten słynny ser.
Szlak sera Bregenzerwald łączy wszystko, co związane jest z serem - od producentów i gospodarzy po serownie. Spacerując nim można robić sobie przystanki i rozkoszować się smakołykami do woli. Łączna długość szlaku to ok. 70 km. Poza tym ponad 40 tutejszych tzw. "serowych restauracji" godnie reprezentuje najlepszą jakość. Według wytycznych w ich menu powinno znaleźć się co najmniej 5 dań z sera, w mniejszych lokalach przynajmniej 3. Czyż nie brzmi to smakowicie?