Powody, dla których warto przyjechać do Bośni i Hercegowiny - lokalne jedzenie
Kuchnia Bośni i Hercegowiny *ma nam sporo do zaoferowania. Potrawy, takie jak _ *burek, ćevapčići, sarma, rahat lokum _ mogą brzmieć dla nas tajemniczo, jednak będąc na miejscu warto ich spróbować. Lokalna kuchnia jest efektem połączenia wielu kultur, z czego dominującą jest turecka. Kilkuwiekowe panowanie na tych terenach Imperium Osmańskiego widoczne jest nie tylko w architekturze, ale także w jedzeniu. Z potraw najpopularniejsze są _ ćevapčići , czyli grillowane paluszki z mielonego mięsa serwowane z warzywami w chlebku pita. Zawartość polewana jest kajmakiem, czyli gotowanym kremem mlecznym o kwaskowatym smaku. Warto spróbować również danie o nazwie _ burek _. Jest to podobne do francuskiego ciasto faszerowane mięsem z dodatkiem orientalnych przypraw. Są również inne wersje tej potrawy - jest ciasto nadziewane serem ( sirnica ), ziemniakami ( krompirusa ) czy też szpinakiem ( zeljenica _). Kosztują ok. 3 marek bośniackich za sztukę (ok. 6 zł). Kupimy je w praktycznie każdej
piekarni. Do słodkich potraw można zaliczyć _ baklavę _ czy _ rahat lokum _ - galaretki o gęstej konsystencji, nadziewane najczęściej orzechami i obsypane wiórkami kokosowymi.
wg/udm