Brindisi
Położenie: | Południowa część kraju, na obcasie włoskiego buta, w regionie Apulia |
Strefa czasowa: | UTC±01:00 |
Waluta: | Euro (1 Euro = 4,26 zł) |
Brindisi jest portem południowych Włoch, o charakterystycznym kształcie głowy jelenia (stąd nazwa), z pozostałościami rzymskiej potęgi. Miasto występuje w „80 dniach dookoła świata” autorstwa Juliusza Verne'a.
Do Brindisi można dostać się samolotem – port lotniczy usytuowany jest około 3 kilometry w kierunku północnym od centrum miasta. Lot z Wilna do Brindisi trwa maksymalnie godzinę i pięćdziesiąt minut. Około 3/4 przybywających tutaj turystów pochodzi z Włoch.
Brindisi – pogoda
Miejscowość Brindisi charakteryzuje klimat umiarkowanie ciepły, ze średnią dobową roczną temperaturą wynoszącą 16,5°C. W najgorętszym sierpniu jest zazwyczaj przeciętnie 24,6°C, najchłodniejszy natomiast jest styczeń, kiedy średnia temperatura w ciągu doby nie przekracza 9,4°C. Wilgotność powietrza w Brindisi jest dosyć przeciętna. Latem występują tutaj jedynie znikome opady deszczu – w upalnym lipcu, który jest najsuchszym miesiącem, średnia to jedynie 14 milimetrów. Najwięcej opadów w Brindisi odnotowuje się w listopadzie, październiku, marcu i grudniu.
Ciekawym zjawiskiem w Brindisi są trwające od mniej więcej 10 lat emigracje, głównie z Anglii i Irlandii. To przede wszystkim zamożniejsi emeryci i renciści, którzy zdecydowali się na zakup nieruchomości w tańszych niż w Europie Północnej Brindisi i okolicach, życie tutaj i korzystanie z ciepłego klimatu oraz łagodnych zim w regionie Apulia.
Brindisi – atrakcje
Brindisi to typowo portowe miasto nad Adriatykiem, ważny ośrodek przemysłowy, metalurgiczny, punkt na trasie śródziemnomorskich szlaków handlowych i przeładunku oraz centrum rolnicze.
Co warto zobaczyć w Brindisi? Jeśli chodzi o zabytki architektury sakralnej i świeckiej, będąc w Brindisi, nie można pominąć:
- Katedry romańskiej z XI wieku z niezwykłą mozaiką na podłodze, ładną fasadą i dzwonnicą.
- Licznych kościołów, m.in. Świętego Benedykta (jedenastowieczny, romański, z piękną dzwonnicą, dedykowany Benedyktynkom), Świętej Trójcy (z kryptą, freskami, wielokrotnie przebudowywany), Chrystusowego (z drewnianymi oraz francuskimi, gotyckimi rzeźbami), Santa Maria degli Angeli (wzniesiony w XVII wieku dla Klarysek), Świętej Teresy (barokowy, z 1671 roku).
- Muzeum Archeologicznego F. Ribezzo, na Placu Katedralnym, podzielone na 6 działów tematycznych.
- Rzymskich, marmurowych kolumn z II wieku naszej ery, wieńczących drogę Via Appia, punktu orientacyjnego dla żeglarzy. W pobliżu znajduje się również Fontanna Tancredi, wzniesiona przez ostatniego króla Normanów.
- La Fontana de Torres, którą w 1618 roku doprowadzono wodę do Rynku Brindisi.
- Portu, centrum handlu, ważnego obiektu turystycznego na Morzu Adriatyckim, z nabrzeżem Costa Morena i dużą powierzchnią do cumowania ogromnych jednostek hadlowych.
- Akweduktu z czasów starożytnych, który obecnie zasila fontanny.
- Zamku Castello Svevo, Fryderyka II Hohenstaufa, z 1227 roku.
- Zamku Castello le Alfonsino, Ferdynanda I Sprawiedliwego, fortu morskiego na wyspie St Andrew, z połowy XV wieku.
Brindisi – lokalne potrawy
Apulia słynie z uprawy drzew oliwnych, winorośli, tytoniu, karczochów, migdałów czy zbóż. W tutejszej kuchni przez cały rok używa się bardzo dużo warzyw. Dominują kapusta, brokuły, ziele rzepiku, buraki, papryka, bakłażan, cukinia, pędy ostu, dzikie szparagi, cykoria, mniszek lekarski, oset, kapary, grzyby, zielone pomidory, oliwki, fasola, groch, ciecierzyca. W okolicach Brindisi hoduje się owce, kozy, bydło.
Miasto produkuje cenione wina o statusie produktów regionalnych (DOC): Doc Ostuni, Aleatico Doc, Brindisi Rosso, Brindisi Rosato. Gatunki czerwone powstają na bazie winogron Negroamaro, przechowuje się je do 3 lat w dębowych beczkach bądź nierdzewnych zbiornikach.
W Brindisi warto spróbować:
- Lokalnych owoców morza, w takich ciekawych daniach, jak np. cozze racanate (fasola z małżami) czy zupa rybna.
- Pettuli, smażonego w oleju świątecznego ciasta, często faszerowanego warzywami lub dorszem czy anchois.
- Puree z fasoli.
- Ciemnego chleba regionalnego z nieoczyszczonej mąki na bazie naturalnych drożdży. Wciąż sprzedaje się tutaj bochenki wypiekane w tradycyjny sposób, w kamiennych kuchniach, w których używa się gałązek oliwnych, specyficznie aromatyzujących wyroby.
- Pełnoziarnistych makaronów z mąki zmieszanej z semoliną. Doskonałe są chociażby okoliczne lasagne warzywne, cavatelli, orecchiette czy serowe ravioli nadziewane ricottą.
- Tajedda di riso patani e cozzi, smakowite połączenie małż z pieczonymi ziemniakami oraz ryżem.
- Serów owczych i kozich – pecorino, ricotty, lokalnych twarogów.
- Pigwy, w postaci pieczonej bądź suszonej, nadziewanej migdałami. Przepyszna jest marmolada figowa z Brindisi z dodatkiem pomarańczy oraz cytryn.
Przykładowe ceny | - Bilet na prom do Albanii: 624 zł za pieszego pasażera w obie strony (9 h podróży); |
Komunikacja | Taksówki; kursują stąd promy do Grecji, Turcji oraz Albanii |
Orientacyjna odległość | 1312 km w linii prostej, 2201 km trasy samochodowej (21 h jazdy), 2306 km trasy kolejowej (29 h jazdy) |
Komentarze