Wczasy na Sardynii - okolice Cagliari
Kuchnia sardyńska to mój żywioł - kocham owoce morza. W restauracjach jada się tu nie tylko sardynki, w menu pojawiają się bardzo rzadkie specjały, takie jak bottarga - suszona i prasowana ikra ryby cefal, którą po utarciu posypuje się potrawy lub przyrządza jak kuskus. Czarne małże cozze czy dorodne krewetki często podawane są w formie sałatek, w sosach lub z ryżem jako risotto. W menu nie może też zabraknąć wspaniałego sera owczego pecorino sardo. Przysmaki sardyńskie zagryza się cieniutkim plackiem pane carasau, zwanym papierem muzycznym. Ciasto wyrabiane z pszenicy durum, wody i soli, pieczone w piecu rośnie na wielką bulę, którą przebija się i prasuje. Wśród makaronów króluje malloreddus - wygniatany na kształt muszelek na prążkowanym sicie oraz najdelikatniejszy w świecie maccarones de busa, z dodatkiem szafranu. A do tego mirto - likier z mirtu, którym pachnie cała wyspa.