Wczasy w Chorwacji - czy wiesz, co jesz?
Chorwaci są prawdziwymi smakoszami. Delektują się dobrymi potrawami i dobrymi trunkami. Tam gdzie jesteśmy, warto sięgać po to, co jedzą miejscowi, choć niestety, trudno określić jednym zdaniem, czym tak naprawdę jest ich narodowa kuchnia. - Muszę powiedzieć, że nie istnieje coś takiego jak "kuchnia chorwacka" - tłumaczy Bojan Baketa, dyrektor Narodowego Ośrodka Informacji Turystycznej Republiki Chorwacji. - Można bardziej określić kuchnie regionalne z Chorwacji. Dlaczego? Oprócz tego, że Chorwacja jest małym obszarem ( 9 razy mniejsza niż Polska) gastronomię z Chorwacji można określić jako bardzo, bardzo różnorodną. Róże wpływy historyczne, cywilizacyjne, kulturowe pomieszały się na tym terenie. Na przykład wschód Chorwacji, region Slavonija (trójkąt Chorwacji, Serbii i Węgier) jest pod wpływem węgierskim, tureckim. Północ Chorwacji, region Zagorje, Zagrzeb i okolica jest pod wpływem austriackim, węgierskim. Wybrzeże chorwackie z wyspami jest pod wpływem włoskim, greckim, tureckim. Nie ma szansy i
nie ma zwyczaju w jakiejś restauracji nad morzem zamawiać potrawy z innych regionów z kontynentu i odwrotnie. To dlatego nie można w ogóle określić, co jest typową chorwacką potrawą.