Wczasy na Cyprze - tego warto spróbować
Wśród pojawiających się na stole potraw z pewnością pojawi się ser halloumi, sałatka wiejska (zbliżona do sałatki greckiej), tahini (pasta sezamowa), humus (pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki i oliwy z oliwek), dolmades (ryż z mięsem zawijany w liście winogron), souvla (mięso grillowane), souvlaki (szaszłyki), sheftalia (siekane mięso wieprzowe z cebulą i przyprawami, zapakowane w naturalną kiszkę), afelia (gulasz wieprzowy). Warto spróbować kleftiko - to mięso jagnięce lub kozie pieczone z warzywami w tradycyjnym glinianym piecu. Kleftiko uznawane jest za narodową cypryjską potrawę. Warto od razu nie rzucać się na jedzenie, tylko spróbować wszystkich przekąsek po trochu. Nie ma bowiem możliwości, aby nawet przy niezbyt łapczywym sposobie jedzenia pozostać głodnym.