Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Mercimek kortesi i korbasi
Warto spróbować także dwóch dań na bazie soczewicy: mercimek kortesi i korbasi. Pierwsze to danie wegetariańskie, jednak idealnie sprawdzi się także jako przystawka przed głównym daniem lub lekka przekąska. Tradycyjnie, głównym składnikiem jest specjalna turecka kasza - bulgur, jednak z powodzeniem można ją zastąpić kuskusem. Połączenie smakowe ugotowanej soczewicy z podsmażoną cebulą oraz pomidorami jest bardzo oryginalne i zdecydowanie warte przetestowania. Mercimek korbasi to zupa z czerwonej soczewicy, tak popularna z Turcji, że jada się ją praktycznie o każdej porze dnia - na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę między posiłkami. Jest ona podawana z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli. Przyprawia się ją pieprzem, ostrą papryczką oraz oczywiście sokiem z cytryny. Takie połączenie smaków powoduje, że w przeciwieństwie do delikatnej i orzeźwiającej zupy jogurtowej cacik, mercimek jest daniem "z pazurem".
_ Uroki i smaki Turcji odkrywa Adela Ucar w swoim programie Obieżyświat (Travel Channel, poniedziałek - piątek 15:00, weekendy o 17:00). _
Travel Channel/ if/pw