Co warto zjeść w Turcji? 8 tradycyjnych dań

Turcja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych Polaków. To kierunek, który notuje najwyższe wzrosty w porównaniu z rokiem poprzednim. Kusi słońcem, pięknymi plażami, fascynującymi zabytkami oraz pysznym jedzeniem. Czego trzeba spróbować?

Obraz
Źródło zdjęć: © cosma - Shutterstock

/ 7Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Bakława

Obraz
© cosma - Shutterstock

Bakława to słodka przekąska, uwielbiana przez miłośników kuchni tureckiej, bałkańskiej oraz ormiańskiej. Są to warstwy cienkiego jak listki ciasta, oddzielonego masłem. Nadziewana jest posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami oraz cynamonem. Całość oblana jest syropem miodowym. To obowiązkowy deser dla każdego wielbiciela słodkości!

Travel Channel/ if/pw

Obraz

/ 7Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Icli Kofte

Obraz
© Hayati Kayhan - Shutterstock

Icli Kofte to małe, smażone kotleciki, jednak w zupełnie innej formie niż tej znanej w Polsce. Jest to mięso wołowe, jagnięce lub z wielbłąda wraz z cebulą i kaszą bulgur. Taką mieszanką wypełnia się wcześniej przyrządzone ciasto, tworząc małe, okrągłe pulpeciki. Całość smaży się w głębokim oleju. Czasami porównywane są do kurczaka, ponieważ są równie delikatne, a zarazem bez przesadnej ilości tłuszczu.

/ 7Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Cacik

Obraz
© Ildi Papp - Shutterstock

To odrobinę inna wersja greckiej potrawy tzatziki. W Turcji Cacik to zupa na bazie jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, mięty i ostrej papryczki. Takie połączenie powoduje, że jest to delikatne i niesamowicie orzeźwiające danie, które świetnie komponuje się jako przystawka do ciężkiej i tłustej kuchni tureckiej. W przeciwieństwie do greckich tzatzików, Cacik może być podawany jako samodzielny posiłek.

/ 7Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Kadayif

Obraz
© Mariyana M - Shutterstock

Kolejny bardzo słodki bałkański deser, bazujący głównie na cukrze i karmelu. Tak samo jak baklawa, jest zrobiony z przekładanego warstwami, cienkiego jak kartka papieru ciasta na przemian z masłem, które ma dodać przysmakowi delikatności. Różnica między nimi polega na tym, że kadayif łączy słodki smak syropu miodowego z kwaśnym, świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Dlatego też jest uważany za "lekki" deser.

/ 7Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Lahmacun

Obraz
© hgphotgrapy - Shutterstock

Lahmacun to tradycyjna potrawa, nazywana często turecką pizzą. Jest to cienkie ciasto z jagnięcym mięsem mielonym, pomidorami i świeżymi warzywami. Podawana z sokiem z cytryny. Jest to świetna, orientalna alternatywa dla wszechobecnych pizz amerykańskich i włoskich. W Turcji jest uznawana za pewnego rodzaju fast-food, dlatego też można często spotkać młodych ludzi jedzących *lahmacun *na ulicy, w pośpiechu.

/ 7Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Manti

Obraz
© foodiepics - Shutterstock

Manti to kolejna potrawa charakterystyczna zarówno dla kuchni tureckiej, jak i bałkańskiej, ormiańskiej i kaukaskiej. Są to miniaturowe pierożki z jagnięciną, podawane z jogurtem naturalnym i przyprawami takimi jak ostra papryka, czosnek i pieprz. Tradycyjnie powinny one być tak malutkie, żeby można było za jednym razem nabrać na łyżkę około 40 sztuk, jednak obecnie robi się je w większym rozmiarze.

/ 7Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Mercimek kortesi i korbasi

Obraz
© Prometheus72

Warto spróbować także dwóch dań na bazie soczewicy: mercimek kortesi i korbasi. Pierwsze to danie wegetariańskie, jednak idealnie sprawdzi się także jako przystawka przed głównym daniem lub lekka przekąska. Tradycyjnie, głównym składnikiem jest specjalna turecka kasza - bulgur, jednak z powodzeniem można ją zastąpić kuskusem. Połączenie smakowe ugotowanej soczewicy z podsmażoną cebulą oraz pomidorami jest bardzo oryginalne i zdecydowanie warte przetestowania. Mercimek korbasi to zupa z czerwonej soczewicy, tak popularna z Turcji, że jada się ją praktycznie o każdej porze dnia - na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę między posiłkami. Jest ona podawana z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli. Przyprawia się ją pieprzem, ostrą papryczką oraz oczywiście sokiem z cytryny. Takie połączenie smaków powoduje, że w przeciwieństwie do delikatnej i orzeźwiającej zupy jogurtowej cacik, mercimek jest daniem "z pazurem".

_ Uroki i smaki Turcji odkrywa Adela Ucar w swoim programie Obieżyświat (Travel Channel, poniedziałek - piątek 15:00, weekendy o 17:00). _

Travel Channel/ if/pw

Obraz

Wybrane dla Ciebie

W Chinach otworzono nową kawiarnię. Wyjątkowe miejsce
W Chinach otworzono nową kawiarnię. Wyjątkowe miejsce
Chcesz uniknąć kłopotów w obcym kraju? Musisz znać zasady
Chcesz uniknąć kłopotów w obcym kraju? Musisz znać zasady
Pływające pomosty, ścieżki rowerowe i park linowy. Nowa atrakcja w stolicy otwarta
Pływające pomosty, ścieżki rowerowe i park linowy. Nowa atrakcja w stolicy otwarta
Tragedia w Disneylandzie. Nieszczęśliwy Wypadek na jednej z atrakcji
Tragedia w Disneylandzie. Nieszczęśliwy Wypadek na jednej z atrakcji
Miesiąc do długiego weekendu. "Oferta kurczy się z każdym dniem"
Miesiąc do długiego weekendu. "Oferta kurczy się z każdym dniem"
Skoczył z tarasu widokowego w Warszawie. "Aż mi się słabo zrobiło"
Skoczył z tarasu widokowego w Warszawie. "Aż mi się słabo zrobiło"
Polskie miasto hitem. Przyciąga Niemców, Hiszpanów i Włochów
Polskie miasto hitem. Przyciąga Niemców, Hiszpanów i Włochów
W planie była Grecja, ale miłość miała inne plany. "Zakochałam się w tym kraju"
W planie była Grecja, ale miłość miała inne plany. "Zakochałam się w tym kraju"
Afera w Zakopanem. "To może oznaczać zagładę"
Afera w Zakopanem. "To może oznaczać zagładę"
Średniowieczny skarb pod Iławą. Odkryła miecz z czasów krzyżackich
Średniowieczny skarb pod Iławą. Odkryła miecz z czasów krzyżackich
Rewolucja na Teneryfie. Nowe zasady uderzą w turystów
Rewolucja na Teneryfie. Nowe zasady uderzą w turystów
Nietypowa trasa Wizz Aira. Przewoźnik oferuje loty z Gdańska do stolicy Tatr
Nietypowa trasa Wizz Aira. Przewoźnik oferuje loty z Gdańska do stolicy Tatr