Co warto zjeść w Turcji? 8 tradycyjnych dań
Turcja to jeden z najpopularniejszych kierunków wakacyjnych Polaków. To kierunek, który notuje najwyższe wzrosty w porównaniu z rokiem poprzednim. Kusi słońcem, pięknymi plażami, fascynującymi zabytkami oraz pysznym jedzeniem. Czego trzeba spróbować?
Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Bakława
Bakława to słodka przekąska, uwielbiana przez miłośników kuchni tureckiej, bałkańskiej oraz ormiańskiej. Są to warstwy cienkiego jak listki ciasta, oddzielonego masłem. Nadziewana jest posiekanymi orzechami włoskimi i pistacjami oraz cynamonem. Całość oblana jest syropem miodowym. To obowiązkowy deser dla każdego wielbiciela słodkości!
Travel Channel/ if/pw
Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Icli Kofte
Icli Kofte to małe, smażone kotleciki, jednak w zupełnie innej formie niż tej znanej w Polsce. Jest to mięso wołowe, jagnięce lub z wielbłąda wraz z cebulą i kaszą bulgur. Taką mieszanką wypełnia się wcześniej przyrządzone ciasto, tworząc małe, okrągłe pulpeciki. Całość smaży się w głębokim oleju. Czasami porównywane są do kurczaka, ponieważ są równie delikatne, a zarazem bez przesadnej ilości tłuszczu.
Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Cacik
To odrobinę inna wersja greckiej potrawy tzatziki. W Turcji Cacik to zupa na bazie jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, mięty i ostrej papryczki. Takie połączenie powoduje, że jest to delikatne i niesamowicie orzeźwiające danie, które świetnie komponuje się jako przystawka do ciężkiej i tłustej kuchni tureckiej. W przeciwieństwie do greckich tzatzików, Cacik może być podawany jako samodzielny posiłek.
Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Kadayif
Kolejny bardzo słodki bałkański deser, bazujący głównie na cukrze i karmelu. Tak samo jak baklawa, jest zrobiony z przekładanego warstwami, cienkiego jak kartka papieru ciasta na przemian z masłem, które ma dodać przysmakowi delikatności. Różnica między nimi polega na tym, że kadayif łączy słodki smak syropu miodowego z kwaśnym, świeżo wyciskanym sokiem z cytryny. Dlatego też jest uważany za "lekki" deser.
Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Lahmacun
Lahmacun to tradycyjna potrawa, nazywana często turecką pizzą. Jest to cienkie ciasto z jagnięcym mięsem mielonym, pomidorami i świeżymi warzywami. Podawana z sokiem z cytryny. Jest to świetna, orientalna alternatywa dla wszechobecnych pizz amerykańskich i włoskich. W Turcji jest uznawana za pewnego rodzaju fast-food, dlatego też można często spotkać młodych ludzi jedzących *lahmacun *na ulicy, w pośpiechu.
Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Manti
Manti to kolejna potrawa charakterystyczna zarówno dla kuchni tureckiej, jak i bałkańskiej, ormiańskiej i kaukaskiej. Są to miniaturowe pierożki z jagnięciną, podawane z jogurtem naturalnym i przyprawami takimi jak ostra papryka, czosnek i pieprz. Tradycyjnie powinny one być tak malutkie, żeby można było za jednym razem nabrać na łyżkę około 40 sztuk, jednak obecnie robi się je w większym rozmiarze.
Tego warto spróbować na wczasach w Turcji - Mercimek kortesi i korbasi
Warto spróbować także dwóch dań na bazie soczewicy: mercimek kortesi i korbasi. Pierwsze to danie wegetariańskie, jednak idealnie sprawdzi się także jako przystawka przed głównym daniem lub lekka przekąska. Tradycyjnie, głównym składnikiem jest specjalna turecka kasza - bulgur, jednak z powodzeniem można ją zastąpić kuskusem. Połączenie smakowe ugotowanej soczewicy z podsmażoną cebulą oraz pomidorami jest bardzo oryginalne i zdecydowanie warte przetestowania. Mercimek korbasi to zupa z czerwonej soczewicy, tak popularna z Turcji, że jada się ją praktycznie o każdej porze dnia - na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę między posiłkami. Jest ona podawana z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli. Przyprawia się ją pieprzem, ostrą papryczką oraz oczywiście sokiem z cytryny. Takie połączenie smaków powoduje, że w przeciwieństwie do delikatnej i orzeźwiającej zupy jogurtowej cacik, mercimek jest daniem "z pazurem".
_ Uroki i smaki Turcji odkrywa Adela Ucar w swoim programie Obieżyświat (Travel Channel, poniedziałek - piątek 15:00, weekendy o 17:00). _
Travel Channel/ if/pw