Coś na ząb - Groningen
Tutejsza kuchnia głównie kojarzona jest z tłuczonymi ziemniakami, krokietami o smaku mortadeli i oczywiście żółtymi serami Gouda i Edam. Nie zapominajmy jednak, że Holandia jest bodaj najbardziej _ rybnym _ krajem Europy. Różnego rodzaju ryb czy owoców morza jest tu w bród, choć największym przysmakiem pozostaje_ zoute haring , czyli śledź solony podawany z posiekaną cebulą i czasami ogórkiem. Właśnie takie miejscowe delicje podawane na tackach serwuje się choćby na Grote Markt w centrum miasta. Delikatne w smaku, wręcz puszyste, rozpływają się w ustach. Naprawdę trudno się dziwić, że Holendrzy są bardzo dumni ze swoich śledzi i uważają je za najlepsze na świecie. Równie dumni są ze swojej zupy musztardowej, wyjątkowo oryginalnej w smaku. Jest bardzo wiele wersji tego dania, przekonamy się o tym odwiedzając różne restauracje. Smaczną zupę musztardową serwuje 't Feithhuis _. Różnorakie rankingi potwierdzają, że w tym miejscu możemy spodziewać się też najlepszej kawy w mieście. Jeśli chodzi o jakość
tego napoju, restauracja jest również w pierwszej dziesiątce w Holandii.