Jakie ryby warto jeść nad polskim morzem?
Dziennikarka Wirtualnej Polski, Magdalena Bober, wybrała się wcześnie rano na sopocką plażę, aby kupić świeżą rybę od rybaka. Później spotkała się z lokalnym kucharzem, Michałem Krytką, który nie tylko ją dla niej przyrządził, ale też wyjaśnił, jak sprawdzić jej świeżość.
Porozmawiała także ze znawcą ryb, szkoleniowcem i szefem kuchni. Stach Żwirbel odpowiedział na pytania, jak nie naciąć się na nieświeżą rybę, jaka prawda kryje się za ich mrożeniem oraz którą osobiście by wybrał, gdyby udał się do restauracji. O tym, a także o innych kwestiach związanych z rybami nad Bałtykiem dowiesz się w materiale wideo.
Dziennikarka Wirtualnej Polski, Magdalena Bober, wybrała się wcześnie rano na sopocką plażę, aby kupić świeżą rybę od rybaka. Później spotkała się z lokalnym kucharzem, Michałem Krytką, który nie tylko ją dla niej przyrządził, ale też wyjaśnił, jak sprawdzić jej świeżość.
Porozmawiała także ze znawcą ryb, szkoleniowcem i szefem kuchni. Stach Żwirbel odpowiedział na pytania, jak nie naciąć się na nieświeżą rybę, jaka prawda kryje się za ich mrożeniem oraz którą osobiście by wybrał, gdyby udał się do restauracji. Wielu turystów przyjeżdżających nad polskie morze w wakacje wybiera w smażalniach dorsza, jednak najczęściej jest on mrożony. Jest to spowodowane całkowitym lub częściowym zakazem jego połowu od lipca do sierpnia, a także niewielkim występowaniem dorsza w wodach Bałtyku w okresie letnim. O tym, a także o innych kwestiach związanych z rybami dowiesz się w materiale wideo.
Prezenterka: _ Magdalena Bober _
Realizacja: _ Dominika Płońska _
Zdjęcia: _ Mikołaj Przeździak, Dominika Płońska _