Hákarl
Gdzie: Islandia
*Co to jest: * Hákarl to tradycyjna potrawa z rekina grenlandzkiego. Na Islandii uchodzi za prawdziwy rarytas, choć to nic innego jak zgniłe mięso.
Dlaczego jest trująca: Świeże mięso rekina ma toksyczne właściwości. Jest trujące ze względu na wysoką zawartość kwasu moczowego. Zwierzęta te nie posiadają nerek, dlatego wszystkie substancje są magazynowane w ich organizmie. Dlatego mięso nadaje się do spożycia dopiero po procesie fermentacji.
*Jak to się je: * By rekin był zdatny do jedzenia musi swoje odleżeć. Przygotowanie mięsa jest bardzo czasochłonne. Najpierw dokładnie się je czyści i myje. Następnie jest zakopywane w piachu, gdzie pozostaje od dwóch do trzech miesięcy - w zależności od pory roku. Po tym etapie należy je wysuszyć. Podczas tego procesu z mięsa wydziela się amoniak. Suszenie mięsa trwa do trzech miesięcy. Po tym czasie możemy skosztować przysmaku. Pocięte kawałki rekina podaje się z islandzką wódką z ziemniaków o kminkowym aromacie.
_ pw/if/sc _