Trwa ładowanie...
20-06-2011 15:59

Kołomyja. Konstancin-Jeziorna. Gdzie spędzić miło czas

Gościniec Kołomyja ta przestronna drewniana karczma nieco zaskakuje swoją obecnością wśród architektonicznej arystokracji uzdrowiska Konstancin-Jeziorna. Białe gacie i koszule wiszące na sznurze przy wejściu na podwórko nadają temu miejscu jeszcze większej sielskości. Brakuje tylko koguta na płocie, który ogłaszałby głośno przybycie gości.

Kołomyja. Konstancin-Jeziorna. Gdzie spędzić miło czasŹródło: Hachette Polska
d2zjxta
d2zjxta

Gościniec Kołomyja - w centrum eleganckiego i wytwornego Konstancina ta przestronna drewniana karczma nieco zaskakuje swoją obecnością wśród architektonicznej arystokracji uzdrowiska. Białe gacie i koszule wiszące na sznurze przy wejściu na podwórko nadają temu miejscu jeszcze większej sielskości. Brakuje tylko koguta na płocie, który ogłaszałby głośno przybycie gości.

Wnętrze wysokie (w jednej z sal jest nawet antresola) pełne jest wiejskich komód, kredensów, zydli i kolorowych glinianych naczyń, ludowych kwiatów, słoi z przetworami, haftowanych serwetek, drewnianych ptaszków. Ale jest i bardziej elegancki kącik z meblami ze szlacheckiego dworu. Trudno zdecydować, gdzie będzie najprzyjemniej. Latem można posiedzieć na zewnątrz i wśród świergotu ptaków, których tu nigdy nie brakuje, wdychać wspaniałe powietrze konstancińskich lasów. Szefowa kuchni pochodzi z Kołomyi i pamięta wiele smaków z dzieciństwa, a przepisy na potrawy są zaczerpnięte z babcinych kajetów. Kresowiacy przychodzą tu na doskonałe bliny i wareniki, ale gościniec cieszy się również popularnością wśród amatorów owoców morza oraz specjałów kuchni żydowskiej. Warto także spróbować wyśmietnitego chleba na zakwasie wypiekanego na miejscu zgodnie ze starą recepturą.

Wybrane z menu

Chłopska decha mięs
Łosoś bałtycki marynowany
Bliny do wyboru w jednym z trzech sosów
Pielemieni syberyjskie
Wareniki ukraińskie
Cepeliny
Świeże mule na ostro z czuszką i pomidorami
Pierogi ruskie
Lwowska zupa rybna
Kołduny litewskie
Kaczka po królewsku
Gicz wieprzowa po staropolsku

Okolica

Konstancin-Jeziorna – dzielnica Warszawy o statusie uzdrowiska; park zdrojowy z tężniami solankowymi; zabytkowe wille z początku XX wieku. Las Kabacki – zielone płuca Warszawy. Obory – dworek klasycystyczny i park, dziś własność Związku Literatów Polskich. Powsin – kościół barokowy z początku XVIII wieku; Ogród Botaniczny-Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej PAN. Wilanów – pałac barokowy zbudowany w latach 1681–1691 według projektu Augustyna Locciego dla króla Jana III Sobieskiego na jego letnią rezydencję; neorenesansowy kościół św. Anny wziesiony w latach 1857–1870 według projektu Henryka Marconiego.

Gościniec Kołomyja
Konstancin-Jeziorna
ul. Od Lasu 23
(22) 754 05 94
0-507 136 877
www.kolomyja.pl
kontakt@kolomyja.pl
Dojazd samochodem
Drogą nr 724 Warszawa–Góra Kalwaria

Seria: Miejsca niezwykłe Tytuł: Karczmy, zajazdy, restauracje Autor: Barbara Kaniewska

d2zjxta
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2zjxta