Escamoles
Śmiało można powiedzieć, że mrówki to jeden z przysmaków Ameryki Południowej. I tak np. w Meksyku możemy spróbować escamoles, czyli jaj czarnych mrówek, które żyją w liściach agawy. Ich zdobycie jest niebezpieczne – grozi ugryzieniem przez jadowite owady. Śmiałkowie, którzy spróbowali ten przysmak twierdzą, że escamoles (zazwyczaj duszone z chili i dodawane do taco) ma delikatnie orzechowy, maślany smak. Z kolei w Kolumbii mrówki są wykorzystywane do produkcji słodyczy – możemy skosztować je np. w czekoladzie lub jako lizaki. Jeżeli unikamy słodkich przekąsek, nic straconego – mieszkańcy tego regionu mogą poczęstować nas sosem catara. Ten pikantny sos oprócz mrówek zawiera m.in. sok z korzenia manioku i seler. Podczas podróży do Wenezueli i Kolumbii warto zwrócić na niego uwagę ponieważ od lat uważany jest za afrodyzjak.