Lubelskie smaki
Wyjątkową atrakcję miasta stanowi też tutejsza kuchnia. Kto nie słyszał o lubelskich cebularzach, których tradycja wypiekania sięga XIX wieku? Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego starego miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie. Wpisane na listę produktów tradycyjnych wypieki formuje się tu ręcznie, z poszanowaniem starych przepisów. Poszukując śladów dawanych lat, warto zajrzeć do odrestaurowanej Piwnicy pod Fortuną w zabytkowej kamienicy przy rynku na starym mieście. Można tu zwiedzać dawną winiarnię ozdobioną XVI-wiecznymi polichromiami. Jest też dziewięć innych sal tematycznych, wyposażonych w multimedialne prezentacje historii miasta. Miejscowe restauracje zaserwują nam kuchnię regionalną z mocnym akcentem kresowym. Lubelszczyzna to kraina wszelkiego rodzaju pierogów: ruskich, z kaszą, z kapustą, owocami czy grzybami.
Marta Legieć