Niedoceniany raj w Europie. Zapamiętaj jego nazwę

Zielone, urokliwe i dzikie miejsce, które nazywane jest naturalnym rajem na ziemi. Oto hiszpańska Asturia, która wciąż bywa niedoceniana, a zachwyca na każdym kroku.

Gijón zachwyci każdego
Gijón zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.03.2024 | aktual.: 08.03.2024 14:26

Księstwo Asturii położone jest w północnej Hiszpanii, nad Zatoką Baskijską. Graniczy z Kantabrią, Kastylią i Leonem oraz z Galicją. Oviedo, Gijón i Avilés to flagowe miasta Asturii, obfitujące w piękne historyczne centra, sztukę i kulturę.

Magia Asturii

Stolica księstwa to Oviedo, którego honorowym obywatelem jest Woody Allen. Oviedo to również sztuka przedromańska, liczne fiesty, gastronomia, prestiżowe nagrody księżniczki Asturii, zwane hiszpańskim noblem. Otrzymali je m.in. Polacy: Adam Michnik, Adam Zagajewski czy Krzysztof Wielicki.

Miasto położone w samym sercu Asturii w przeszłości było stolicą pierwszego chrześcijańskiego królestwa Półwyspu Iberyjskiego, a tym samym początkiem pierwotnej Camino de Santiago, czyli Drogi Jakubowej.

Stolica Asturii jest gościnna i dynamiczna. Każdego dnia można tam doświadczyć czegoś innego. Tętni w niej intensywne życie kulturalne i socjalne, a każda dzielnica ma swój własny charakterystyczny i atrakcyjny dla turysty klimat. Jest to miejsce królewskie, uchodzące za perłę chrześcijaństwa z okresu późnego średniowiecza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kolei Gijón to miejsce położone w uprzywilejowanej naturalnej enklawie, z imponującą zatoką. Jest to miasto, które żyje twarzą do morza i posiada imponującą przeszłość, sięgającą czasów przedrzymskich.

Tętni życiem, szczególnie wiosną i latem, posiada wspaniałe plaże, a także nadmorskie promenady i piękne dzielnice mieszkalne. Jest to idealne miejsce do uprawiania wszelkiego rodzaju sportów wodnych, a jego początki sięgają V w.

  • Oviedo
  • Avilés
[1/2] OviedoŹródło zdjęć: © Adobe Stock

Kolejnym miastem zasługującym na wspomnienie jest Avilés. Jest to jedyne miasto w Asturii, które posiada wspaniałe naturalne ujście rzeki. Co więcej, w tej nadmorskiej miejscowości, ze średniowiecznym klimatem w najstarszej części, znajduje się jedna z najlepiej zachowanych historycznych dzielnic w północnej Hiszpanii. Dzięki wspaniałej nadrzecznej promenadzie Avilés jest miejscem awangardowym, uchodzącym również za miasto artystyczne i wypełnione sztuką. Znajduje się tu wiele szkół artystycznych i rzemieślniczych. Jest także miastem, przez które przechodzi Droga Jakubowa, czyli Camino de Santiago.

W dziedzinie tradycji ludowych, Avilés jest dobrze znane ze swojego hucznie obchodzonego karnawału, a także z Fiesta de El Bollo, która odbywa się w Poniedziałek Wielkanocny. Tradycja ta narodziła się pod koniec XIX w., aby świętować nadejście wiosny i koniec wielkiego postu. Nazwa pochodzi od maślanego i lukrowanego biszkoptu w kształcie czterolistnej koniczyny, o nazwie bollo.

W Niedzielę Wielkanocną rodzice chrzestni wręczają swoim chrześniakom maślaną bułeczkę (odpowiadającą palmie otrzymanej w Niedzielę Palmową), a w Poniedziałek Wielkanocny po południu ulicami miasta przechodzi wielka parada przebierańców, zespołów i grup folklorystycznych. Następnie wszyscy razem na głównym placu miasta zjadają swoje el bollo. Przysmak ten przygotowuje się z masła, mąki, jajek i cukru.

Raj na ziemi

Z malowniczych asturyjskich miast koniecznie trzeba się udać także w kierunku dzikich lasów i terenów zielonych, czyli licznych parków narodowych, zwanych przez autochtonów ziemskim Edenem. Raj na ziemi to nazwa, która towarzyszy Asturii od ponad 30 lat, kiedy to ta autonomiczna społeczność zaczęła stawać się standardem ekoturystyki hiszpańskiej i europejskiej. Jej plaże, klimat, a przede wszystkim bujna przyroda sprawiły, że stała się jednym z ulubionych miejsc turystycznych, zarówno Hiszpanów, jak i obcokrajowców.

Ta wspaniała kraina o tysiącu twarzy, która na niewielkim terytorium ukazuje ogromną gamę krajobrazów i kontrastów: od dużych piaszczystych plaż po wspaniałe klify; od wysokich szczytów górskich po długie doliny usiane wioskami; od rozległych prerii po gęste lasy bukowe.

Asturia wygląda jak z bajki
Asturia wygląda jak z bajki© Adobe Stock | Georgios Tsichlis

Między licznymi rezerwatami biosfery, parkami przyrody i parkami narodowymi, chronionymi krajobrazami i pomnikami przyrody Asturia posiada ponad 50 obszarów, które wyróżniają się krajobrazem, geologią lub botaniką. Wśród siedmiu rezerwatów biosfery w Asturii znajdują się między innymi przepiękne rezerwaty przyrody, takie jak Fuentes del Narcea, Degaña czy Ibias. Są to parki naturalne z totemiczną fauną, w których spotkać można niedźwiedzia brunatnego. W całej Hiszpanii mieszka ok. 400 osobników tego gatunku, ale znaczna ich większość rezyduje właśnie w księstwie Asturii.

Kolejnym parkiem narodowym, który koniecznie powinien znaleźć się na naszej liście, jest Park Picos de Europa (Szczyty Europy). Był on pierwszym parkiem narodowym w Hiszpanii, chronionym już od 1918 roku. W jego sercu wznosi się Picu Urriellu, prawdziwy magnes dla wspinaczy, a jeziora Covadonga, znajdujące się między szczytami, tworzą ten krajobraz absolutnie bajkowym. Od kilkunastu lat bardzo popularne stały się w tym regionie wycieczki zorganizowane I tematyczne, dostosowane do indywidualnego gustu podróżnika i pory roku, w której wyprawa się odbywa.

Turystyka krajoznawcza otworzyła się na pasjonatów ornitologii, tropienia niedźwiedzi czy typową gastroturystykę. Organizowane są wycieczki w celu zbierania dzikich roślin, wykorzystywanych w warsztatach kulinarnych lub spacerowanie po bacówkach z oczami skierowanymi w niebo, aby uchwycić lot sępów brodatych.

Agroturystyka w Asturii oferuje wiele różnorodnych atrakcji: autentyczność miast i wiosek, malownicze piękno okolicy i urok wielu zakątków, w których różne elementy etnograficzne często zajmują centralne miejsce. Tutaj nie sposób się nudzić, ponieważ istnieje możliwość różnorodnego spędzania czasu: od pogawędek z mieszkańcami, po piesze wędrówki lub inne aktywne formy turystyki. Oczywiście nie można przegapić wizyty w muzeach, miejscach etnograficznych, ufortyfikowanych osadach i innych przestrzeniach kulturowych.

Jak się dostać do Asturii?

Aby dostać się do Asturii, najlepiej znaleźć lot do Madrytu, a następnie pojechać szybkim pociągiem do Oviedo. Można też dolecieć na miejsce z Madrytu, Alicante lub Barcelony, do których latają z polski tanie linie lotnicze.

Kiedy już dostaniecie się do Asturii, proponuję odpuścić sobie wielkie hotele, by korzystać z certyfikowanych domków typowych dla turystyki wiejskiej, zwanych Casonas Asturianas. Te znajdują się w małych wsiach i niewielkich miasteczkach o urokliwej i wyjątkowej architekturze. Takie miejscowości są opatrzone certyfikatem Aldeas - Asturias Calidad Rural. Miejsca takie oferują najczęściej doskonałe warunki, zarówno zakwaterowania, jak i lokalizacji, a także wyjątkowo dobrej jakości wyżywienie oparte na tradycyjnej asturyjskiej kuchni.

Kuchnia asturyjska

Gastronomia to kolejna z niewątpliwych atrakcji turystyki w Asturii. Kuchnia asturyjska łączy w sobie tradycję i innowacyjność, a każdy zakątek tego regionu jest miejscem, w którym można dobrze zjeść. Bardzo znane i cenione są lokalne przepisy i produkty. Ciężko oprzeć się między innymi takim potrawom, jak cachopo (faszerowany i panierowany kotlet wołowy), fabada asturiana (gulasz z gotowanej fasoli z dodatkiem mięsa i kaszanki) czy callos a la asturiana (flaczki po asturyjsku). To wszystko popić możemy wyjątkowym cydrem o nazwie Sidra Asturiana.

Cachopo - jedna z tradycyjnych potraw Asturii
Cachopo - jedna z tradycyjnych potraw Asturii© Adobe Stock

Gastronomia Asturii jest wiernym odzwierciedleniem kultury, krajobrazu i mieszkańców tego regionu, ukształtowanych przez wspólną ewolucję, naznaczonych korzeniami i tożsamością na przestrzeni dziejów. Wspaniałą opcją i czymś bardzo oryginalnym dla zwiedzających Asturię jest tak zwana kuchnia krajobrazowa, która reprezentuje punkt spożywania posiłku, w którym spotykają się środowisko naturalne, produkt i kuchnia, czyli na przykład stół nad jeziorem Covadonga, z widokiem na szczyty gór. Asturyjska gastronomia to także filozofia zdrowego stylu życia, znajomości tradycji i chęci innowacji, a wszystko to skutkuje kulinarną doskonałością, którą szczyci się naturalny raj na ziemi.

Autor: Ania Hess - szczęśliwa mama i żona, która spełnia się w wielu dziedzinach. Fotograf, pisarka, dziennikarka i podróżniczka, a także świetna kucharka (jeśli wierzyć na słowo jej mężowi). Najbardziej lubi czuć słońce na twarzy, wiatr we włosach i wolność, jaką daje jej podróżowanie. Kocha zwierzęta, długie włosy i muzykę rockową, a jej największą pasją jest życie. Od blisko 20 lat mieszka w Hiszpanii.

Źródło artykułu:Ania Hess
Zobacz także
Komentarze (13)