Smaki Norwegii
Nie sposób nie odwiedzić także regionu Hardanger, popularnie nazywanego "sadem Norwegii". Warto być tutaj wiosną, wówczas feerią barw rozkwitają drzewa owocowe, co w otoczeniu surowych i monumentalnych fiordów sprawia niebywałe wrażenie. Tutaj też, zgodnie z norweską proekologiczną polityką, wytwarza się przetwory owocowe oraz produkuje niskosłodzony, naturalny cydr. Warto również spróbować tzw. aquavit, czyli tradycyjnej norweskiej wódki wyrabianej z ziemniaków, z dodatkiem kminku i ziół. Jej odmiana o nazwie Loiten Linie dojrzewa w opracowanym ponad sto lat temu procesie, który obejmuje podróż statkiem w dębowych beczkach. W ten sposób aquavit Linie przekracza dwukrotnie równik i dopiero wtedy jest gotowy do spożycia. Na etykiecie można znaleźć trasę odbytej podróży.
Więcej o kulinarnych atrakcjach Norwegii można przeczytać na stronach: www.visitnorway.com/pl
pw/if