Norwegia nie tylko piękna, ale i smakowita

Norwegia słynąca ze spektakularnych fiordów i dzikiej natury w ostatnich latach zyskuje także sławę na kulinarnej mapie świata. Dowodzi tego już trzykrotne zwycięstwo norweskich kucharzy i szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or. Kluczem do sukcesu obok najwyższego kunsztu kulinarnego jest wykorzystanie norweskich, naturalnych produktów pochodzących z krystalicznie czystych fiordów i ekologicznych upraw.

Obraz
Źródło zdjęć: © Konrad Konieczny

/ 6Smaki Norwegii

Obraz
© Konrad Konieczny

Norwegia słynąca ze spektakularnych fiordów i dzikiej natury w ostatnich latach zyskuje także sławę na kulinarnej mapie świata. Dowodzi tego już trzykrotne zwycięstwo norweskich kucharzy i szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or. Kluczem do sukcesu obok najwyższego kunsztu kulinarnego jest wykorzystanie norweskich, naturalnych produktów pochodzących z krystalicznie czystych fiordów i ekologicznych upraw.

pw/if

/ 6Smaki Norwegii

Obraz
© Konrad Konieczny

Łagodny klimat u wybrzeży Norwegii, ciepły prąd zatokowy Golfsztrom i czysta przyroda tworzą fantastyczne warunki do ekoupraw i ekohodowli. Wszystko, co tutaj znajdziemy - począwszy od jagód, poprzez ryby i skorupiaki, a skończywszy na zwierzętach hodowlanych wzrasta wśród nienaruszonej przyrody i dlatego zachowuje najwyższe wartości odżywcze i smak. *Norwegia *jest prekursorem ekoturystyki na świecie, rząd wspiera wszelkie inicjatywy służące ochronie środowiska naturalnego oraz rozwojowi małych firm, które wytwarzają ekologiczne produkty.

/ 6Smaki Norwegii

Obraz
© Konrad Konieczny

Z norweską kuchnią najbardziej kojarzą się ryby. Niezwykle popularne, co zrozumiałe, jako że są one naturalnym bogactwem tego kraju i od wieków stanowią podstawę tutejszej diety. Norwegia należy do największych eksporterów ryb na świecie, a współcześni Norwegowie zjadają ich 34 kg rocznie (Polacy 12 kg). Do najpopularniejszych należą łosoś i dorsz. Soli się je, smaży, grilluje, gotuje, piecze, wędzi, marynuje... Serwowane są w formie klopsików, puddingów, kotletów, a przede wszystkim zup - występujących w niezliczonych regionalnych odmianach. Do najbardziej znanych należy bergeńska zupa rybna.

/ 6Smaki Norwegii

Obraz
© Konrad Konieczny

Nie sposób nie wspomnieć o sztokfiszu - suszonym dorszu, specjale kuchni norweskiej. To na jego bazie przygotowuje się narodową potrawę Portugalii bacalau, której spróbować można na nabrzeżu Bryggen, zabytkowej części Bergen. Bogactwo norweskich wód to także wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie, a także małże, ostrygi, homary, przegrzebki. Każdy kto lubi dary morza, może się w Norwegii poczuć jak w raju.

/ 6Smaki Norwegii

Obraz
© Konrad Konieczny

Na szczególną uwagę zasługują słynne, zachwalane przez koneserów norweskie sery, w smaku całkowicie odmienne od tych dobrze nam znanych, a wśród nich szczególne sery brązowe. Należy do nich popularny ser brunost, wytwarzany według starej receptury ze zsiadłego mleka, głównie koziego. W smaku charakteryzuje się wyjątkową nutką karmelu. Ser ten stanowi ulubiony dodatek do kanapek, często posmarowanych dodatkowo dżemem. Tego typowo norweskiego sera można sprobować w Undredal, nad Aurlandsfjordem, gdzie nadal produkuje się go w tradycyjny sposób.

/ 6Smaki Norwegii

Obraz
© Konrad Konieczny

Nie sposób nie odwiedzić także regionu Hardanger, popularnie nazywanego "sadem Norwegii". Warto być tutaj wiosną, wówczas feerią barw rozkwitają drzewa owocowe, co w otoczeniu surowych i monumentalnych fiordów sprawia niebywałe wrażenie. Tutaj też, zgodnie z norweską proekologiczną polityką, wytwarza się przetwory owocowe oraz produkuje niskosłodzony, naturalny cydr. Warto również spróbować tzw. aquavit, czyli tradycyjnej norweskiej wódki wyrabianej z ziemniaków, z dodatkiem kminku i ziół. Jej odmiana o nazwie Loiten Linie dojrzewa w opracowanym ponad sto lat temu procesie, który obejmuje podróż statkiem w dębowych beczkach. W ten sposób aquavit Linie przekracza dwukrotnie równik i dopiero wtedy jest gotowy do spożycia. Na etykiecie można znaleźć trasę odbytej podróży.

Więcej o kulinarnych atrakcjach Norwegii można przeczytać na stronach: www.visitnorway.com/pl

pw/if

Wybrane dla Ciebie

Ogromny problem w samolotach. Coraz więcej przypadków
Ogromny problem w samolotach. Coraz więcej przypadków
Brytyjczycy o "ukrytych polskich Malediwach". Chwalą za krystalicznie czystą wodę i... tanie piwo
Brytyjczycy o "ukrytych polskich Malediwach". Chwalą za krystalicznie czystą wodę i... tanie piwo
Dwa zgony po kąpieli w oceanie jednego dnia. Wiadomo, co jest przyczyną
Dwa zgony po kąpieli w oceanie jednego dnia. Wiadomo, co jest przyczyną
Turyści na celowniku. Rajska wyspa zaostrza kontrole
Turyści na celowniku. Rajska wyspa zaostrza kontrole
Polski "cud natury". Zachwyca naukowców z całego świata
Polski "cud natury". Zachwyca naukowców z całego świata
Tam jechały tłumy Polaków. Padł rekord
Tam jechały tłumy Polaków. Padł rekord
Najwyższy taras widokowy w Unii Europejskiej jest w Polsce. Wkrótce otwarcie
Najwyższy taras widokowy w Unii Europejskiej jest w Polsce. Wkrótce otwarcie
Dlaczego okna w samolotach są okrągłe?
Dlaczego okna w samolotach są okrągłe?
Bajkowe widoki, cuda natury i turkusowa woda. Bliżej i taniej niż w Chorwacji
Bajkowe widoki, cuda natury i turkusowa woda. Bliżej i taniej niż w Chorwacji
Kusi Polaków przyrodą i klimatem. Co oferuje Finlandia?
Kusi Polaków przyrodą i klimatem. Co oferuje Finlandia?
Oszukują "na bransoletkę". Policja ostrzega turystów
Oszukują "na bransoletkę". Policja ostrzega turystów
Zanika ważne zjawisko. W Panamie nie pojawiło się pierwszy raz od 40 lat
Zanika ważne zjawisko. W Panamie nie pojawiło się pierwszy raz od 40 lat