Norwegia nie tylko piękna, ale i smakowita
Norwegia słynąca ze spektakularnych fiordów i dzikiej natury w ostatnich latach zyskuje także sławę na kulinarnej mapie świata. Dowodzi tego już trzykrotne zwycięstwo norweskich kucharzy i szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or. Kluczem do sukcesu obok najwyższego kunsztu kulinarnego jest wykorzystanie norweskich, naturalnych produktów pochodzących z krystalicznie czystych fiordów i ekologicznych upraw.
Norwegia słynąca ze spektakularnych fiordów i dzikiej natury w ostatnich latach zyskuje także sławę na kulinarnej mapie świata. Dowodzi tego już trzykrotne zwycięstwo norweskich kucharzy i szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or. Kluczem do sukcesu obok najwyższego kunsztu kulinarnego jest wykorzystanie norweskich, naturalnych produktów pochodzących z krystalicznie czystych fiordów i ekologicznych upraw.
pw/if
Smaki Norwegii
Łagodny klimat u wybrzeży Norwegii, ciepły prąd zatokowy Golfsztrom i czysta przyroda tworzą fantastyczne warunki do ekoupraw i ekohodowli. Wszystko, co tutaj znajdziemy - począwszy od jagód, poprzez ryby i skorupiaki, a skończywszy na zwierzętach hodowlanych wzrasta wśród nienaruszonej przyrody i dlatego zachowuje najwyższe wartości odżywcze i smak. *Norwegia *jest prekursorem ekoturystyki na świecie, rząd wspiera wszelkie inicjatywy służące ochronie środowiska naturalnego oraz rozwojowi małych firm, które wytwarzają ekologiczne produkty.
Smaki Norwegii
Z norweską kuchnią najbardziej kojarzą się ryby. Niezwykle popularne, co zrozumiałe, jako że są one naturalnym bogactwem tego kraju i od wieków stanowią podstawę tutejszej diety. Norwegia należy do największych eksporterów ryb na świecie, a współcześni Norwegowie zjadają ich 34 kg rocznie (Polacy 12 kg). Do najpopularniejszych należą łosoś i dorsz. Soli się je, smaży, grilluje, gotuje, piecze, wędzi, marynuje... Serwowane są w formie klopsików, puddingów, kotletów, a przede wszystkim zup - występujących w niezliczonych regionalnych odmianach. Do najbardziej znanych należy bergeńska zupa rybna.
Smaki Norwegii
Nie sposób nie wspomnieć o sztokfiszu - suszonym dorszu, specjale kuchni norweskiej. To na jego bazie przygotowuje się narodową potrawę Portugalii bacalau, której spróbować można na nabrzeżu Bryggen, zabytkowej części Bergen. Bogactwo norweskich wód to także wspaniałe owoce morza: krewetki, ogromne kraby królewskie, a także małże, ostrygi, homary, przegrzebki. Każdy kto lubi dary morza, może się w Norwegii poczuć jak w raju.
Smaki Norwegii
Na szczególną uwagę zasługują słynne, zachwalane przez koneserów norweskie sery, w smaku całkowicie odmienne od tych dobrze nam znanych, a wśród nich szczególne sery brązowe. Należy do nich popularny ser brunost, wytwarzany według starej receptury ze zsiadłego mleka, głównie koziego. W smaku charakteryzuje się wyjątkową nutką karmelu. Ser ten stanowi ulubiony dodatek do kanapek, często posmarowanych dodatkowo dżemem. Tego typowo norweskiego sera można sprobować w Undredal, nad Aurlandsfjordem, gdzie nadal produkuje się go w tradycyjny sposób.
Smaki Norwegii
Nie sposób nie odwiedzić także regionu Hardanger, popularnie nazywanego "sadem Norwegii". Warto być tutaj wiosną, wówczas feerią barw rozkwitają drzewa owocowe, co w otoczeniu surowych i monumentalnych fiordów sprawia niebywałe wrażenie. Tutaj też, zgodnie z norweską proekologiczną polityką, wytwarza się przetwory owocowe oraz produkuje niskosłodzony, naturalny cydr. Warto również spróbować tzw. aquavit, czyli tradycyjnej norweskiej wódki wyrabianej z ziemniaków, z dodatkiem kminku i ziół. Jej odmiana o nazwie Loiten Linie dojrzewa w opracowanym ponad sto lat temu procesie, który obejmuje podróż statkiem w dębowych beczkach. W ten sposób aquavit Linie przekracza dwukrotnie równik i dopiero wtedy jest gotowy do spożycia. Na etykiecie można znaleźć trasę odbytej podróży.
Więcej o kulinarnych atrakcjach Norwegii można przeczytać na stronach: www.visitnorway.com/pl
pw/if