Trwa ładowanie...
d4d24gv

Nowa sala koncertowa w Zielonej Górze. Pokazano projekt

Największe miasto woj. lubuskiego - Zielona Góra - będzie mieć nową salę koncertową. Zadaniem architektów było zaprojektowanie obiektu, który będzie pełnić funkcję nie tylko koncertową, ale też konferencyjną.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Uznanie jury wzbudziły proste i czytelne rozwiązania funkcjonalne, a także przejrzysty układ konstrukcyjny
Uznanie jury wzbudziły proste i czytelne rozwiązania funkcjonalne, a także przejrzysty układ konstrukcyjny (Materiały prasowe, Fot: Heinle, Wischer und Partner)
d4d24gv

Można już poznać wyniki konkursu zorganizowanego przez Zielonogórski Ośrodek Kultury. Zwyciężyła propozycja wrocławskiego biura architektonicznego Heinle, Wischer und Partner. Nowy wielofunkcyjny budynek powstanie na terenie istniejącej już widowni i sceny amfiteatru. Dawniej w tym miejscu organizowano Festiwal Piosenki Radzieckiej, a następnie Festiwal Piosenki Rosyjskiej.

   Materiały prasowe / Heinle, Wischer und Partner
(Materiały prasowe / Heinle, Wischer und Partner)

Nowa sala ma pomieścić od 1200 do 2000 osób oraz być połączona z gmachem Zielonogórskiego Ośrodka Kultury. Kompleks jest pięknie usytuowany – w pobliżu parku miejskiego. Podczas wyłaniania projektu brano pod uwagę, aby nawiązywał on właśnie do zielonych terenów.

d4d24gv

Najwięcej punktów zdobyła propozycja architektów Heinle, Wischer und Partner z Dolnego Śląska. Koncepcja zakłada budowę prostej bryły, której front będzie przeszklony, a pomiędzy szybami znajdą się drewniane elementy, mające na celu ocieplić wizualnie obiekt.

   Materiały prasowe / Heinle, Wischer und Partner
(Materiały prasowe / Heinle, Wischer und Partner)

"Uznanie jury wzbudziły proste i czytelne rozwiązania funkcjonalne, a także przejrzysty układ konstrukcyjny. Na uwagę zasługuje trafne krajobrazowo i uzasadnione ekonomicznie rozwiązanie widowni na spadku istniejącego terenu, które pozwala na ograniczenie skomplikowanych i kosztownych prac ziemnych i minimalizuje wpływ dużej kubatury w zetknięciu z otwartym krajobrazem" – napisali w uzasadnieniu członkowie jury. Dodano także, że sala harmonijnie wpisuje się w teren wzgórza, trafnie zamykając pasmową kompozycję tego fragmentu parku.

Źródło: Magazyn WhiteMAD

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4d24gv

Podziel się opinią

Share
d4d24gv
d4d24gv