Włochy - Wenecja Euganejska
Padwa (zdjęcie powyżej) i Wenecja (zdjęcie na dole) to dwa najważniejsze, zabytkowe miasta w Wenecji Euganejskiej. Nikogo nie trzeba zachęcać do odwiedzenia Wenecji, ale najlepiej wybrać się tam zanim zacznie się najgorętszy sezon turystyczny. Można w ten sposób cieszyć się placykami, pałacami, muzeami i kościołami, nie będąc częścią morza turystów zalewającego miasto w okresie letnim.
Region ten to obszar upraw cenionych szczepów winnych. Produkuje się tu wina czerwone, jak Merlot, Cabernet czy Valpolicella, oraz białe - Soave czy spumanti, jak Prosecco (np. z Valdobiadene). Polenta, grzyby z pobliskich gór, czy potrawy na maśle i smalcu to podstawowe składniki kuchni ziem położonych w głębi lądu. W pobliżu laguny najbardziej typowe są potrawy z ryb i ptactwa.
fot. phant - Fotolia.com