MiastaPółnocne i środkowe Włochy - największe atrakcje

Północne i środkowe Włochy - największe atrakcje

Północne i środkowe Włochy - największe atrakcje
Źródło zdjęć: © Jenifoto - Fotolia.com

Od Trydentu przez Piemont i Lombardię aż po Lacjum - to w tych regionach znajdziemy kwintesencję włoskiego uroku, kultury i historii. Podziwiając tutejsze zabytki i zapierające dech w piersiach krajobrazy nie jest trudno zrozumieć, że stąd wywodzą się najwięksi mistrzowie renesansu i najwspanialsza włoska kuchnia. Sprawdźcie, co warto tam zobaczyć.

Od Trydentu przez Piemont i Lombardię aż po Lacjum - to w tych regionach znajdziemy kwintesencję włoskiego uroku, kultury i historii. Podziwiając tutejsze zabytki i zapierające dech w piersiach krajobrazy nie jest trudno zrozumieć, że stąd wywodzą się najwięksi mistrzowie renesansu i najwspanialsza włoska kuchnia. Sprawdźcie, co warto tam zobaczyć.

Lacjum to nie tylko Rzym, choć nie da się ukryć, że to właśnie stolica Włoch jest najważniejszym miastem regionu. Jednak, jeżeli mamy trochę czasu, warto zwiedzić także inne miasta, bo kryją się tu naprawdę piękne i ciekawe rzeczy. Lacjum to krajobrazy pełne pól i wzgórz poprzecinanych cyprysami i charakterystycznymi sosnami nadmorskimi. Niezwykle malownicze są położone niedaleko Rzymu miejscowości zwane Castelli Romani: Nemi, Albano, Genzano, Castel Gandolfo, Frascati, Marino czy Veletri. Na północy rozciąga się część historycznej krainy, zwanej Tuscia. Zamieszkiwana była ona przez Etrusków, których ślady do dziś kryją piękne Viterbo, Tuscania, Sutri i Tarquinia.

fot. hjjanisch, Licencja Creative Commons, flickr.com

Bezdroża/at/if

[

]( http://bezdroza.pl/ )

1 / 11

Włochy - Aosta

Obraz
© VinoFamily, Licencja Creative Commons, flickr.com

Aosta należy do tych regionów Włoch, które są znane miłośnikom gór i sportów zimowych na całym świecie. Całość tego obszaru obejmuje wysokie partie Alp oraz bezpośrednie sąsiedztwo Mont Blanc. Ze względu na trudne warunki klimatyczne i brak możliwości uprawy ziemi są to obszary słabo zaludnione.

W Aoście, w cieniu najwyższych gór Europy - Mont Blanc, Cervino i Monte Rosa - narodził się i rozwinął alpinizm. Kraina zawdzięcza swój rozwój turystyce - ogromną popularnością cieszą się miejscowości narciarskie rozsiane wokół głównego miasta - Aosty. Jednym z podstawowych powodów, dla którego warto odwiedzić ten region, obok doskonałej infrastruktury turystyczno-sportowej, jest wyśmienita kuchnia. Przyciąga tu również rewelacyjne wino - najbardziej znane to białe Blanc de Morgex et de La Salle. Warto też spróbować specjalnie przyrządzanej kawy z grappą i skórką cytrynową, zaparzanej w drewnianych czajniczkach.

Saint-Pierre, Dolina Aosty, fot. Tenam2, licencja Wikimedia Commons

2 / 11

Włochy - Piemont

Obraz
© Claudio Divizia - Fotolia.com

Piemont to kraina przemysłu i natury. Turyn (zdjęcie poniżej) oraz miasta położone na południu regionu czynią go jednym z najbardziej rozwiniętych we Włoszech. Doliny i alpejskie szczyty, dobrze wyposażone w infrastrukturę turystyczną i narciarską, stawiają go w czołówce włoskich regionów turystycznych. Jest to również kraina, z której wywodzi się dynastia rządząca Królestwem Włoch po zjednoczeniu kraju w 1861 r. (do II wojny światowej). W Piemoncie w wielu detalach architektonicznych widać przemożny wpływ dynastii sabaudzkiej. To tutaj narodził się ruch _ risorgimento _, którego celem było zjednoczenie wielu drobnych państewek w jedną całość. Produkuje się tu wysoko cenione wina, jak Barolo, Nebbiolo czy Barbera. Z Piemontu pochodzi również słynne _ spumante _. Region słynie również z doskonałej kuchni zakorzenionej w tradycji włoskiej, ale nie pozbawionej wpływów zarówno francuskich, jak i niemieckich.

fot. ROBERTO ZILLI - Fotolia.com

3 / 11

Włochy - Liguria

Obraz
© Freesurf - Fotolia.com

Liguria jest regionem niezwykłym - ma wspaniały śródziemnomorski klimat, różny od wszystkich innych regionów północnych Włoch, w całości leży nad morzem, a na wybrzeże składa się zarówno wiele kilometrów wspaniałych plaż, jak i niedostępne odcinki urwistych skał nadmorskich.

Liguria to niepowtarzalne widoki, zapachy i smaki. Niezwykłość i oryginalność krajobrazu podkreślają wioski zbudowane na stokach wzgórz. Tutaj produkowana jest wysoko ceniona oliwa z oliwek oraz wina. Kuchnia regionalna opiera się właśnie na oliwie, ziołach, rybach i warzywach. Przygotowuje się tu słynne pesto do spaghetti na bazie świeżej bazylii - _ pesto alla genovese _. Najbardziej znane wino wytwarzane w Ligurii to białe Sciacchetrŕ Cinqueterre.

Portofino, fot. haveseen - Fotolia.com

4 / 11

Włochy - Lombardia

Obraz
© frenk58 - Fotolia.com

Lombardia jest najbogatszym i najbardziej uprzemysłowionym regionem Włoch, pod względem gospodarczym jest też "drugą stolicą" kraju. Mediolan (zdjęcie powyżej)- współczesna włoska metropolia przyciągająca miliony młodych ludzi - jest znanym miastem uniwersyteckim. Zabytkowe zespoły miejskie Mantui i Sabbionety zostały uhonorowane wpisaniem na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowgo UNESCO. W uprzemysłowionej Lombardii znajdują się też mniejsze, równie znane i czarujące miasta, jak Cremona, Brescia, Lodi i Pawia. W regionie istnieje doskonała infrastruktura turystyczna, zarówno w części nizinnej, jak i alpejskiej.

Bergamo, fot. Karol Kozłowski - Fotolia.com

5 / 11

Włochy - Trydent

Obraz
© Frank - Fotolia.com

Region Trydent-Górna Adyga od wieków leży na terenie granicznym. Ścierają się tu wpływy kultury śródziemnomorskiej i niemieckiej. Dlatego też północna część Adygi posiada dwie nazwy: włoską i niemiecką (Alto Adige i Süd Tirol), a jej mieszkańcy nie czują się do końca ani Włochami, ani Niemcami. Posługują się swoimi własnymi dialektami, które powstały na styku dwóch różnych grup językowych. Cały region położony jest w Alpach, a osady ludzkie powstawały w łatwiej dostępnych dolinach górskich. Adyga jest doskonale zagospodarowanym regionem turystycznym. To również rejon, gdzie do dziś kultywuje się dawne tradycje będące dodatkową atrakcją turystyczną.

Alba di Canazei, fot. antonio scarpi - Fotolia.com

6 / 11

Włochy - Wenecja Euganejska

Obraz
© Ptasso, licencja Wikimedia Commons

Padwa (zdjęcie powyżej) i Wenecja (zdjęcie na dole) to dwa najważniejsze, zabytkowe miasta w Wenecji Euganejskiej. Nikogo nie trzeba zachęcać do odwiedzenia Wenecji, ale najlepiej wybrać się tam zanim zacznie się najgorętszy sezon turystyczny. Można w ten sposób cieszyć się placykami, pałacami, muzeami i kościołami, nie będąc częścią morza turystów zalewającego miasto w okresie letnim.

Region ten to obszar upraw cenionych szczepów winnych. Produkuje się tu wina czerwone, jak Merlot, Cabernet czy Valpolicella, oraz białe - Soave czy spumanti, jak Prosecco (np. z Valdobiadene). Polenta, grzyby z pobliskich gór, czy potrawy na maśle i smalcu to podstawowe składniki kuchni ziem położonych w głębi lądu. W pobliżu laguny najbardziej typowe są potrawy z ryb i ptactwa.

fot. phant - Fotolia.com

7 / 11

Włochy - Wenecja Julijska

Obraz
© Kletr - Fotolia.com

Graniczący z Austrią i Słowenią Friuli-Wenecja Julijska (Friuli-Venezia Giulia) to niezwykle zróżnicowany region, po części górski (Karnia, Alpy, zdjęcie poniżej), po części położony na równinie w basenie Padu. Posiada on dostęp do morza w zatoce Triestu i okolicy lagun Grado i Marano.

Kuchnia regionu opiera się głównie na polencie i mięsach, sztandarową potrawą jest także frico, rodzaj placka na bazie sera i ziemniaków. Produkuje się tu doskonałe wina: czerwone Cabernet i Merlot, Refosco dal Peduncolo Rosso oraz białe Tocai, Rebolla Gialla, słodkie Pizolit. San Daniele słynie z rewelacyjnych wędlin.

fot. Sebi1, Licencja Creative Commons, flickr.com

8 / 11

Włochy - Emilia Romania

Obraz
© claudiozacc - Fotolia.com

Wizytówką regionu Emilia-Romania są centra najważniejszych miast: Bolonii (zdjęcie powyżej), Modeny (zdjęcie poniżej), Parmy czy Ferrary. Od Piacenzy po Rimini ciągnie się wybudowany przez Rzymian szlak _ Via Emilia _. Mieszkańcy regionu nie pogodzili się nigdy z połączeniem Emilii i Romanii i do dziś zachowali podział na emiliani i romagnoli. Różne są ich miasta i kuchnia. Rawenna, dawniej patriarchat, jest najważniejszym punktem na szlaku architektury i sztuki wczesnochrześcijańskiej. Wybrzeże to raj dla kochających wakacje na plaży w doborowym towarzystwie. Emilia-Romania należy do najbogatszych i najbardziej uprzemysłowionych regionów Włoch, a ludzie kochają tutaj ciężką kuchnię opartą na mięsach, daniu zwanym polenta, makaronie tagliatella i lekkich winach stołowych, jak czerwone Lambrusco czy San Giovese oraz białych Alban, Pignoletto czy Malvasia.

fot. Maurizio Rovati - Fotolia.com

9 / 11

Włochy - Toskania

Obraz
© ronnybas - Fotolia.com

Toskania to najchętniej odwiedzany region Włoch. Nie może to dziwić zważywszy na wiele tysięcy lat historii tego obszaru, liczbę zabytków i nieporównywalny z niczym innym na świecie krajobraz, wreszcie - klimat. Kolory dominujące w Toskanii to głęboka zieleń cyprysów, delikatna zieleń wzgórz, siena palona południa regionu. W Toskanii kochali się i kochają artyści, podróżnicy i miłośnicy dobrej kuchni. Stąd pochodzi najbardziej znane wino włoskie - Chianti, oraz fiorentina - wołowy befsztyk smażony na patelni zbliżonej do grilla. Wina toskańskie są bardzo cenione, należą do nich: Grattamacco Bolgheri Superiore, Podere Castagneto Carducci i wiele innych.

W Toskanii urzekające są zarówno mikroskopijne miasteczka na wzgórzach, jak i wielkie centra - niegdyś kolebki kultury i sztuki nowożytnej. W sezonie letnim przybywają tu ogromne rzesze turystów.

Florencja, fot. Javier Delgado, Licencja Creative Commons, flickr.com

10 / 11

Włochy - Umbria

Obraz
© Randy OHC, Licencja Creative Commons, flickr.com

Niezwykły krajobraz łagodnych wzgórz, tajemnicze zamki i niezbyt gęsto rozsiane osady ludzkie to najbardziej charakterystyczne cechy pejzażu Umbrii, ziemi mistyków i artystów. Ten leżący pomiędzy Toskanią a Lacjum obszar jest nieco zapomniany przez turystów, dzięki czemu, poza nielicznymi, dużymi miastami można tu spędzić naprawdę spokojne wakacje, podziwiając zabytki średniowiecza i renesansu.

W Umbrii znajduje się jedno z najważniejszych centrów chrześcijaństwa - Asyż z bazyliką św. Franciszka. Pracowali tu najwięksi artyści Włoch od średniowiecza po barok, m.in. Cimabue, Piero della Francesca, Perugino, Vasari. Można tu odnaleźć zarówno ślady "północnego", jak i "południowego" charakteru Włoch, tak w zachowaniu ludzi, jak i w elementach otoczenia. W miastach umbryjskich zobaczymy charakterystyczne wąskie uliczki i budynki z kamienia.

Bazylika Większa, Asyż, fot. wulwais - Fotolia.com

11 / 11

Włochy - Marche

Obraz
© Jon Shave, Licencja Creative Commons, flickr.com

Leżący nieco na uboczu region Marche to kraina położonych na wzgórzach średniowiecznych i renesansowych miasteczek, które zachowały klimat i splendor z czasów, kiedy rządziły nimi wybitne włoskie rody. Powinni przyjechać tu wszyscy ci, którzy uwielbiają włóczęgi po dawnych zamkach i prowincjonalnych, niewielkich miejscowościach. Marche wydaje się być zapomniany nawet przez Włochów, jednak Urbino (zdjęcie poniżej), Camerino, Iesi czy Fano mają nieodparty urok. Można tu odetchnąć od rzesz turystów i w spokoju cieszyć się czystym morzem i pejzażami nieustępującymi urodą toskańskim lub umbryjskim. W okolicach wybrzeża spotkać można zdecydowanie więcej turystów, nie dotarły tu jednak jeszcze dzikie tłumy zapełniające modniejsze plaże Adriatyku. Bogactwem Marche jest też szereg inicjatyw kulturalnych - koncertów i spektakli, odbywających się regularnie w najmniejszych nawet miasteczkach.

fot. olgakostenko - Fotolia.com

[

]( http://bezdroza.pl/ksiazki/wlochy-polnocne-wszystkie-drogi-prowadza-do-rzymu-wydanie-4-praca-zbiorowa,bevvw4.htm )

Oficjalne wydanie internetowe Wydawnictwo Bezdroża: www.bezdroza.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)