Jedzenie na Malcie
Podczas city breaku w Valetcie naprawdę łatwo można znaleźć pyszne jedzenie. Poza ofertą restauracji kuchni międzynarodowej i śródziemnomorskiej, warto skusić się na typowe wyspiarskie przysmaki dostępne w praktycznie każdej maltańskiej tawernie.
Pastizzi to charakterystyczne maltańskie przekąski w postaci małych pierożków. Mogą być nadziewane serem (ricotta) lub purée z grochu (pastina). Są one zazwyczaj chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Fenkata, czyli tradycyjne maltańskie danie z królika. Królik jest duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, czosnku, oliwy z oliwek i różnych przypraw. Jest to popularne danie podawane w restauracjach i festiwalach.
Lampuki - ryba, która jest uważana za specjalność maltańską. Jest sezonowa i dostępna głównie latem. Lampuki często jest przyrządzany w formie pastizzi (rybne pierożki), ale można go również grillować lub smażyć.
Bragioli - rodzaj rolady, w której cienkie plastry mięsa (najczęściej wołowiny) są nadziewane mieszanką mięsa, jajka, sera, boczku, marchewki i przypraw. Następnie są one gotowane w sosie pomidorowym.
Ftira - tradycyjny maltański wypiek pszenny, który przypomina spłaszczoną pizzę lub placki. Może być nadziewana różnymi składnikami, takimi jak ser, pomidory, oliwki, szynka, tuńczyk, warzywa i sosy.
Oczywiście co charakterystyczne dla wyspiarskich terytoriów, Malta słynie także ze świetnych, świeżych owoców morza, które warto dopełnić lampką wybornego, białego wina Vermentino. W poszukiwaniu świeżych produktów lokalnych można zajrzeć także na tętniący życiem targ Marsaxlokk Fish Market.