WP
WP

Siena - Największe atrakcje

Malownicza Siena Pixabay.com
Podziel się

Siena jest ważnym toskańskim centrum turystycznym, założonym według legendy przez Senio i Aschio, synów Romulusa. Klimatyczne i urzekające na każdym kroku miasto najlepiej zwiedza się niespiesznie, na własną rękę, co chwilę gubiąc się w zabytkowych zaułkach. Znajdziemy tutaj uniwersytet z 1240 roku, jeden z najstarszych obiektów tego rodzaju na świecie.

WP

W Toskanii najlepiej spać w jednym z licznych gospodarstw agroturystycznych, gdzie ceny są niskie, a gościnni gospodarze częstują lokalnymi przysmakami.

Siena – pogoda

Łagodny klimat Sieny i okolic jest według klasyfikacji umiarkowanie ciepły. Lata są tutaj dosyć suche, zwłaszcza lipiec, zimy raczej mocno wilgotne - najwięcej pada w listopadzie, zaczynając już od października. Średnia roczna temperatura nie przekracza 13,4°C. Latem najgoręcej jest w lipcu (przeciętnie 22,4°C), zimą najchłodniej w styczniu (5,5°C).

Siena – zabytki i atrakcje

Antyczny układ Sieny nie zmienił się od stuleci, a jej zabytkowe centrum od 1995 roku znajduje się Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. To właśnie tutaj pod koniec XIII wieku powstała sieneńska szkoła malarska, a obecnie, dwukrotnie w ciągu roku w Sienie zbierają się amatorzy wyścigów konnych na Palio di Siena. Z tej okazji charakterystycznie opadający Rynek Starego Miasta wysypywany jest ziemią.

WP

Co ma do zaoferowania miasto Świętej Katarzyny i Jacopo della Quercia?

  • Dwunastowieczną katedrę (Duomo) z baptysterium, kampanilą, oktagonalną amboną Nicola Pisano i robiącymi wrażenie rzeźbami.
  • Ratusz miejski.
  • Piazza del Campo, najważniejszy plac lub rynek miejski, z takimi obiektami, jak Palazzo Pubblico czy Torre del Mangia.
  • Wspaniałe muzea, a przede wszystkim Museo dell'Opera Metropolitana del Duomo, Museo Civico oraz Pinacoteca Nazionale.

Siena – lokalne potrawy

W Toskanii również kierujemy się zasadą, żeby jadać jedynie w najbardziej obleganych przez miejscowych knajpkach. Najczęściej są one głębiej ukryte przed wzrokiem ciekawskich turystów w plątaninie bocznych uliczek Sieny.

Obowiązkowe punkty kulinarnej podróży po Toskanii i Sienie to m.in.:

WP
  • Oliwa o zielonej barwie.
  • Risotto z przeróżnymi dodatkami, chociażby frutti di mare.
  • Befsztyk po florencku (bifstecca alla fiorentina), wołowy kawałek mięsa, grillowany i pieczony, serwowany przykładowo z parmezanem i rukolą.
  • Niesłony chleb skropiony oliwą, oprószony solą i posmarowany mocno dojrzałym, roztartym nożem pomidorem. To częsty dziecięcy podwieczorek, pałaszowany ze smakiem.
  • Pizza z prawdziwego pieca.
  • Świeże owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki) w cieście usmażone na oleju.
  • Tardelli, pierożki z sosem mięsem, np. sosem bolognese.
  • Włoskie sery.
  • Miejscowe, niedrogie wina, pite w zasadzie do każdego posiłku i pomiędzy nimi, kupowane w lokalnych winiarniach.
  • Kawa espresso bądź cappuccino, podawane często z czekoladową brioszką lub rogalikiem.
Kraj
Położenie

Środkowa część kraju, Toskania, prowincja Siena

Orientacyjna odległość

1226 km w linii prostej, 1589 km samochodem (15 h 37 min jazdy), 2217 km pociągiem (około 25 h jazdy)

Lotniska
Strefa czasowa

UTC±01:00

Waluta

Euro (1 euro = 4,24 zł)

Przykładowe ceny

- Espresso przy barze: od 5 zł;
- cappuccino przy stoliku: 13 zł;
- duży toskański chleb z oliwkami: od 5 zł;
- danie na lunch: od 34 zł (uwaga na typowo turystyczne menu, z pozycjami adresowanymi do spieszących się turystów – produkty nie zawsze są świeże czy smacznie przyrządzone i zazwyczaj mają niewiele wspólnego z kuchnią włoską);
- dwuosobowy pokój w gospodarstwie agroturystycznym: od 110 zł w sezonie letnim.

Co warto zjeść i wypić

- Oliwa.
- Risotto.
- Befsztyk po florencku.
- Chleb z oliwą i pomidorem.
- Pizza z pieca.
- Świeże owoce morza usmażone na oleju.
- Tardelli.
- Włoskie sery.
- Miejscowe wina.
- Espresso.
- Cappuccino.

WP
WP