Siena
Położenie: | Środkowa część kraju, Toskania, prowincja Siena |
Strefa czasowa: | UTC±01:00 |
Waluta: | Euro (1 euro = 4,24 zł) |
Siena jest ważnym toskańskim centrum turystycznym, założonym według legendy przez Senio i Aschio, synów Romulusa. Klimatyczne i urzekające na każdym kroku miasto najlepiej zwiedza się niespiesznie, na własną rękę, co chwilę gubiąc się w zabytkowych zaułkach. Znajdziemy tutaj uniwersytet z 1240 roku, jeden z najstarszych obiektów tego rodzaju na świecie.
W Toskanii najlepiej spać w jednym z licznych gospodarstw agroturystycznych, gdzie ceny są niskie, a gościnni gospodarze częstują lokalnymi przysmakami.
Siena – pogoda
Łagodny klimat Sieny i okolic jest według klasyfikacji umiarkowanie ciepły. Lata są tutaj dosyć suche, zwłaszcza lipiec, zimy raczej mocno wilgotne - najwięcej pada w listopadzie, zaczynając już od października. Średnia roczna temperatura nie przekracza 13,4°C. Latem najgoręcej jest w lipcu (przeciętnie 22,4°C), zimą najchłodniej w styczniu (5,5°C).
Siena – zabytki i atrakcje
Antyczny układ Sieny nie zmienił się od stuleci, a jej zabytkowe centrum od 1995 roku znajduje się Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. To właśnie tutaj pod koniec XIII wieku powstała sieneńska szkoła malarska, a obecnie, dwukrotnie w ciągu roku w Sienie zbierają się amatorzy wyścigów konnych na Palio di Siena. Z tej okazji charakterystycznie opadający Rynek Starego Miasta wysypywany jest ziemią.
Co ma do zaoferowania miasto Świętej Katarzyny i Jacopo della Quercia?
- Dwunastowieczną katedrę (Duomo) z baptysterium, kampanilą, oktagonalną amboną Nicola Pisano i robiącymi wrażenie rzeźbami.
- Ratusz miejski.
- Piazza del Campo, najważniejszy plac lub rynek miejski, z takimi obiektami, jak Palazzo Pubblico czy Torre del Mangia.
- Wspaniałe muzea, a przede wszystkim Museo dell'Opera Metropolitana del Duomo, Museo Civico oraz Pinacoteca Nazionale.
Siena – lokalne potrawy
W Toskanii również kierujemy się zasadą, żeby jadać jedynie w najbardziej obleganych przez miejscowych knajpkach. Najczęściej są one głębiej ukryte przed wzrokiem ciekawskich turystów w plątaninie bocznych uliczek Sieny.
Obowiązkowe punkty kulinarnej podróży po Toskanii i Sienie to m.in.:
- Oliwa o zielonej barwie.
- Risotto z przeróżnymi dodatkami, chociażby frutti di mare.
- Befsztyk po florencku (bifstecca alla fiorentina), wołowy kawałek mięsa, grillowany i pieczony, serwowany przykładowo z parmezanem i rukolą.
- Niesłony chleb skropiony oliwą, oprószony solą i posmarowany mocno dojrzałym, roztartym nożem pomidorem. To częsty dziecięcy podwieczorek, pałaszowany ze smakiem.
- Pizza z prawdziwego pieca.
- Świeże owoce morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki) w cieście usmażone na oleju.
- Tardelli, pierożki z sosem mięsem, np. sosem bolognese.
- Włoskie sery.
- Miejscowe, niedrogie wina, pite w zasadzie do każdego posiłku i pomiędzy nimi, kupowane w lokalnych winiarniach.
- Kawa espresso bądź cappuccino, podawane często z czekoladową brioszką lub rogalikiem.
Przykładowe ceny | - Espresso przy barze: od 5 zł; |
Orientacyjna odległość | 1226 km w linii prostej, 1589 km samochodem (15 h 37 min jazdy), 2217 km pociągiem (około 25 h jazdy) |
Lotniska |
Komentarze