Małopolska - Srebrna Góra
Jak dowodzą badania historyczne to właśnie w Krakowie odkryto pierwsze ślady polskiego winogrodnictwa. Pierwsze sadzonki winorośli pojawiły się na zboczach wawelskiego wzgórza na przełomie IX I X wieku. Niedługo potem w XI wieku winnicę w podkrakowskim Tyńcu założyli Benedyktyni. Produkcja wina w okolicach Krakowa rozwijała się przez kolejne epoki aż do połowy XVIII wieku, kiedy to nastąpił upadek małopolskich tradycji winiarskich. Późniejsze dzieje Polski, a szczególnie czasy PRL-u nie sprzyjały produkcji wina.
Odrodzenie winiarstwa w Polsce nastąpiło dopiero w latach 90. XX wieku. Wtedy to m.in. w Małopolsce zaczęły powstawać winnice. Jedna z nich znajduje się u stóp Klasztoru O.O. Kamedułów na Bielanach, zaledwie 8 km od krakowskiego rynku. To Winnica Srebrna Góra o powierzchni 12 ha, która jest drugą co do wielkości winnicą w Polsce. - Polecam to miejsce. Warto wybrać się tu choćby na spacer, bo winnica i klasztor są położone w obrębie miasta. Choć Winnica Srebrna Góra na razie nie jest otwarta dla gości, co pewnie z czasem się zmieni, to okolice klasztoru i widok na łagodnie opadające zbocze porośnięte winoroślą już same w sobie są dużą atrakcją. Po takie widoki jeździmy m.in. do Francji czy Hiszpanii. Trunki ze Srebrnej Góry można nabyć w niektórych krakowskich sklepach i restauracjach, a ja szczególnie polecam białe Cuvee - soczyste, radosne, proste wino, które z pewnością zasmakuje wielu osobom - zachwala Ewa Rybak.
at/if