Tak cię nie wyrolują!
Polacy coraz chętniej jadają w restauracjach, jednak i tu mogą czekać na nas pułapki. Nie tak dawno temu Inspekcja Handlowa na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów przeprowadziła kontrolę w 424 punktach gastronomicznych w całym kraju. Najgorzej wypadły fast foody w miejscowościach gdzie najczęściej spędzamy wakacje i ferie. Częstokroć restauracje zniżają masę potraw, oszczędzając tym samym na produktach. Klienci niekiedy dostają porcje o mniejszej zawartości składników, podczas gdy płacą za ilości wskazane w menu. Ponadto knajpy używają tańszych składników. Dla przykładu w jednej z restauracji w menu oferowano kawę z "wyższej półki" przy czym faktycznie parzono tańszą, w innej zamiast oscypka serwowano ser wędzony. Płacąc rachunek zwróćmy uwagę na jego wysokość - niektóre lokale z automatu doliczają opłatę za usługę, bez informowania o tym klienta. Czasami rachunki są także zawyżane.