Wielkie faux pas we Francji. Turyści często popełniają ten błąd
W czasie zagranicznych wyjazdów turyści uwielbiają próbować lokalnych przysmaków. Będąc we Francji, grzechem jest nie skosztować świeżego croissanta. Wielu turystów jedząc go, popełnia duży błąd.
Alessia Brenti to młoda gwiazda internetu, znana jako "Aqualessia". W mediach społecznościowych wyróżnia ją nie tylko młody wiek, ale także niezwykłe, podwodne projekty, które realizuje wspólnie z ekipą Aquateam.
Na swoich profilach udostępnia także humorystyczne nagrania z tłumaczeniem różnych słów i zwrotów na język francuski. Jeden z jej ostatnich materiałów wideo również dotyczył Francji, a dokładnie tamtejszego przysmaku - croissanta.
Jak jeść croissanty?
Nastolatka na nagraniu zaczęła jeść croissanta, krojąc go, za pomocą noża i widelca. "Ależ co ty robisz? Tak się nie je croissanta!" - wykrzyknęła Alessia, wcielając się w rolę drugiej osoby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polacy szaleją. "Dwa razy więcej rezerwacji niż w ubiegłym roku"
Następnie, odgrywając turystkę, próbującą zjeść francuskiego rogalika, chciała go ugryźć. Okazuje się, że taki sposób jedzenia croissanta także jest sporym faux pas. Jak więc jeść ten przysmak? - Trzeba odrywać małe kawałki i dopiero wkładać je do ust - poinstruowała nastolatka.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Francuski przysmak
Croissant to nic innego, jak popularne w Paryżu pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika. Tradycyjnie jest bez nadzienia, aczkolwiek obecnie spotyka się croissanty z czekoladą czy różnego rodzaju konfiturami i kremami, a nawet polewami i posypkami.
Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 r. Uznaje się, że jego autorem jest August Zanga, właściciel wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu
Źródło: Facebook @Aqualessia