Pojedź po to, by jeść
Wietnamską kuchnię uznać można za jedną z miejscowych atrakcji turystycznych, bowiem tutejsza kulinarna fantazja sięga naprawdę daleko. Aromatycznym, doskonale skomponowanym potrawom trudno się oprzeć, więc lepiej od razu, z czystym sumieniem, przyjechać do Wietnamu po to, żeby jeść. Tu nawet w ulicznych garkuchniach serwuje się niezwykłe potrawy. Do wyboru są kapusta pak choi na ciepło z paseczkami wołowiny i krewetkami, omlety z kaczych jaj, sajgonki, smażona skóra świni albo delikatne dania z makaronu, posypane rozdrobnionymi fistaszkami. Jest jeszcze pho, rozsławiona na cały świat tutejsza zupa. Trudno jednak o jeden jej smak, bowiem przepisów na ten specjał jest niemal tyle, co Wietnamczyków. Podstawą jest bulion wołowy lub drobiowy, a dodatki uzależnione są od upodobań.
Lokalne dania bazują przede wszystkim na świeżości. Bogactwo ryb zapewniają tutejsze rzeki. Komu mało kulinarnych wrażeń, w Hanoi może skierować swe kroki do restauracji specjalizujących się w potrawach z węży.