Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
17-08-2010 11:16

Zbliżają się Mistrzostwa Polski BBQ

20-21 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ w Mikołajkach.

Zbliżają się Mistrzostwa Polski BBQŹródło: Anna Czyżewska/WP
d3uneb6
d3uneb6

20-21 sierpnia odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ w Mikołajkach.

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników propaguje Sztukę Kulinarną na najwyższym poziomie. Wykonując czynności związane z zawodem kucharza, pasją i wolą tworzenia – chce, aby polskie produkty spożywcze oraz zastosowanie sprawdzonych receptur, wiedzy i techniki przygotowania przez Polskich Kucharzy, zdobyły zasłużone uznanie wśród gości odwiedzających nasz kraj. Najlepszym sposobem propagowania Kraju, regionu czy konkretnego miejsca jest organizowanie Konkursów Kulinarnych. Doświadczenia Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników od wielu lat pokazują, że taka forma pozwala, aby namacalnie przekonać odwiedzających o pięknie, zaletach i możliwościach miejsca oraz ludzi tam żyjących.

W ostatnich latach w Polsce pojawiła się pasja na grilowanie, niemalże wszystkiego i wszędzie. Polacy polubili spędzanie czasu na łonie natury, w miłym towarzystwie, przygotowując posiłek z wykorzystaniem naturalnego otwartego ognia.

Jednym z ulubionych regionów i miejsc do rekreacji w Polsce, są Mazury. Istnieją tu idealne warunki do czynnego uprawiania BBQ. BBQ jest niekonwencjonalną metodą grillowania produktów spożywczych (głownie mięsa i dużych ryb), w której czas obróbki, temperatura i dym są najważniejszymi wektorami sukcesu. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników pragnie rozpropagować w Polsce prawidłowe techniki przygotowania BBQ odnośnie sprzętu oraz doboru: drewna, surowców i receptur. Chce pokazać Polakom, że w obecnym świecie obwiązuje zasada „NIE ILOŚĆ, TYKO JAKOŚĆ” oraz istnieje możliwość odkrycia nowych metod przyrządzania i uzyskiwania wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku.

d3uneb6

Mikołajki, jak niewiele miejsc na Mazurach, doskonale spełniają wymogi i potrzeby, jakie niesie za sobą organizacja Konkursu Kulinarnego BBQ o Międzynarodowym wymiarze. Konkurs zostanie objęty patronatem WBQA – Światowego Stowarzyszenia BBQ i będzie odbywał się zgodnie z regułami konkursowymi WBQA. Swoje przybycie zapowiadają zespoły z całej Europy, mistrzowie BBQ w poszczególnych państwach min. Belgia, Szwajcaria, Litwa, Austria, a być może nawet reprezentacja państw spoza Europy. Swój występ i pokaz kulinarny zagwarantowali już aktualni Mistrzowie Świata – Polish BBQ Kings (uczestnicy wielu konkursów w całej Europie oraz trzy krotnie w Stanach Zjednoczonych). Prezydent WBQA Pan Rolf Dubler zagwarantował , że w jury konkursowym usiądą oprócz przedstawicieli Regionu, Gminy, również profesjonalni sędziowie z zagranicy, również zza oceanu gdzie BBQ jest stylem i metodą na życie.

OTWARTE MIĘDZYNARODOWE MISTRZOSTWA POLSKI BBQ 20-21 SIERPIEŃ 2010 MIKOŁAJKI, POLSKA

Data Mistrzostw: 21.08.2010.
Otwarcie 20.08.2010
Zamknięcie 21.08.2010
Miejsce Mistrzostw
Rynek w Mikołajkach – Województwo Warmińsko Mazurskie
11-730 Mikołajki. Plac Wolności

ILOŚĆ ZESPOŁÓW: 14 / DO 4 OSÓB W ZESPOLE.

PROGRAM MISTRZOSTW

Piątek 20.08.2010

16.00 - Zebranie dla Kapitanów wszystkich drużyn - ( Sala konferencyjna w Apartamentowcu Grupy Amax )
17.30 - Parada uliczna – Parada Festiwalowa dla wszystkich zespołów (Zespoły BBQ powinny inne atrybuty – śmieszne uniformy, flagi, postery, slogany, dekoracje i inne)
19.00 – 24.00 ( Przejście zespołów do Hotel Amax) Wraz z władzami miasta Mikołajki nastąpi oficjalne otwarcie Mistrzostw – Następnie - Wieczór Integracyjny dla Zespołów.

d3uneb6

Sobota 21.08.201**0

09.00 – Rozpoczęcie Mistrzostw 09.00 – 20.30 – Projekcja z Telebimu ( 2 kamery, 2 mikrofony bezprzewodowe, nagłośnienie , delikatne oświetlenie sceny)
Prowadzenie Imprezy : Adam Michalski, Andrzej Bryk, Mariusz Nowicki, Grzegorz Russak
Jerzy Borowski, Grzegorz Kazubski

W programie:
- prezentacje Regionu na Bilbordzie
- portfolio BBQ
- pogadanki o zdrowych metodach przygotowywania żywności
- prezentacje Startujących Zespołów BBQ ( na żywo)

Fundacja „Dzieci Żywione Inaczej” przy Centrum Zdrowia Dziecka pod przewodnictwem Pani Marii Podemskiej – Prezes Fundacji, będzie sprzedawała karnety (cena 2 zł za porcję kiełbasy w godz. 10.00 do 16.00)
Który zespół zdobędzie więcej karnetów – wygra dodatkową nagrodę.

d3uneb6

11.30 – ocena przekąski z kurczaka
13.00 – ocena dania z ryby
15.00 – ocena wieprzowiny
16.00 – ocena żeberek
16.00 – 17.00 sprzątanie stanowisk
18.00 –20.30 Zakończenie zmagań Konkursowych
− ogłoszenie oficjalnego wyniku w konkursie-zabawie na najlepszą kiełbasę BBQ
– ogłoszenie wyników Mistrzostw BBQ w Mikołajkach
– wręczenie dyplomów, medali i pucharów
– wręczanie nagród
– pamiątkowe zdjęcie wszystkich uczestników

d3uneb6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uneb6