Słoweńskie przysmaki na stoku
Zapachy kuchni śródziemnomorskiej mieszają się w Słowenii z aromatami charakterystycznymi dla specjałów krajów słowiańskich i germańskich. Kulinarnymi bohaterami tego regionu są: tradycyjna zupa cebulowa (cebulna juha), która rozgrzeje nawet największych zmarzluchów, oraz słoweńska szynka (prsut), która rozkocha w sobie wszystkich mięsożerców. Smakosze i znawcy wina będą przeszczęśliwi, mogąc skosztować lokalnych, wyśmienitych trunków. Warto zwrócić uwagę szczególnie na wina z najstarszych odmian szczepów: modra kavčina uprawianych wokół Mariboru nieprzerwanie od 400 lat czy šipon z regionu Ljutomer-Ormož. A wspomniana bliskość sąsiadów sprawia, że zawsze można skoczyć na przepyszną pizzę do Włoch albo na apfelstrudel do Austrii. Smacznego! Albo, jak to mówią Słoweńcy: dober tek.