Sycylia - w krainie dojrzewającej pomarańczy
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża – „Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta”, wydany w kolorowej serii rekreacyjnej.
W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy przewodnik Wydawnictwa Bezdroża – „Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta”, wydany w kolorowej serii rekreacyjnej.
Lekką i przyjemną lekturę można zabrać ze sobą na urlop w przepięknej scenerii Włoch południowych, a także z powodzeniem poczytać do poduszki przed podjęciem decyzji o destynacji tegorocznego wypoczynku. Przewodnik nie tylko opisuje kluczowe miejsca, które trzeba zobaczyć, ale także wprowadza w tajemniczą, magiczną kulturę śródziemnomorską.
Sycylia to wyspa niezwykła. Ma smak pistacjowej granity, marsalskiego wina i pomarańczy. Olśniewa jak złote mozaiki w Montreale i czerwone arabskie kopuły San Giovanni degli Ereniti w Palermo. Jest gwałtowna jak erupcje aktywnego wulkanu-wyspy Stromboli, pełna kontrastów jak widok z nasłonecznionego teatru antycznego w Taorminie na ośnieżoną Etnę. Bywa czarno-biała niczym kamienice w Katanii, fascynująca jak malowidła skalne w grocie na wyspie Levanzo sprzed 8 tys. lat p.n.e., szalona jak tańczące diabły w Prizzi w Niedzielę Wielkanocną. Sycylia to czyste, tętniące życiem piękno, które na zawsze zapada w pamięć i wrasta w serca odwiedzających ją turystów.
Prócz zachwytu architekturą, pełnej wpływów bizantyjskich, arabskich i normandzkich; prócz zachwytu śródziemnomorskim klimatem i naturą Archipelagu Liparyjskiego z wulkanami, kamieniołomami i salinami na czele, są jeszcze dwie rzeczy na Sycylii, które sprawiają, że miejsce to wspomina się ze szczególnym namaszczeniem.
Pierwsza to słynna sycylijska kuchnia, będąca jedną z najbardziej różnorodnych i najsmaczniejszych na świecie. Włosi do przyrządzania swoich mistrzowskich dań prócz pierwszej jakości produktów wkładają własne serce. W kuchni dominują owoce morza, bakłażany, oberżyny, sardynki, anchois, tuńczyk, cytryny, figi, naturalna oliwa, najlepsze wina… W sezonie letnim mamy gwarancję, że wszystkie dania są wyczarowane ze świeżych, skąpanych w słońcu bądź wyciągniętych wprost z morza produktów.
Druga rzecz, która już w pierwszych godzinach pobytu na Sycylii urzeka, to śródziemnomorski temperament Włochów. Dla europejczyka z północy drażniące wydawać się mogą krzyki, intensywna gestykulacja i ładunek energii włożone w najprostszą rozmowę. Warto skonfrontować powszechne stereotypy krążące o Włochach z rzeczywistością. Pełnej folkloru i wierzeń kultury śródziemnomorskiej najlepiej skosztować właśnie przez bezpośredni kontakt z Sycylijczykami, co jest nadzwyczaj łatwe, jednocześnie wyrabiając sobie własne zdanie o tym, ile prawdy jest w utartych schematach.
Przewodnik „Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta” oprowadza po najpiękniejszych miejscach na wyspie, doradza, na jakiej plaży odpocząć, gdzie ponurkować i jakich kulinarnych specjałów spróbować. Opisy krajoznawcze uzupełniają informacje praktyczne, zdjęcia i mapy. Całość zamyka słowniczek polsko-włoski.
Koncepcja serii rekreacyjnej
Co warto zobaczyć? Gdzie poznawać uroki lokalnej kuchni? Jak odnaleźć największe atrakcje? Przewodniki rekreacyjne to przepis na wymarzony wypoczynek zarówno weekendowy, jak i wakacyjny. Podają gotowe pomysły na to, jak zorganizować czas i cieszyć się przyjemnym relaksem. Przejrzysty układ, duża liczba barwnych fotografii, map oraz wskazówek praktycznych sprawia, że czytelnicy z łatwością odnajdą właściwe górskie ścieżki, najbardziej urokliwe kąpieliska i znakomite trasy narciarskie.
„Sycylia. Plaże, gaje oliwne i antyczne miasta”
[
]( http://bezdroza.pl/ )
wyd. 1, Seria Rekreacyjna
Wydawnictwo Bezdroża
Kraków 2010
cena: 24,90 zł