Polska kuchnia - rogale świętomarcińskie
Wypiekane od ponad 150 lat w Poznaniu i całej Wielkopolsce rogale to smakołyk, którego nie spotkacie w innym regionie kraju. Co roku poznaniacy zjadają około 300 ton tych słodkości. Rogal wykonany z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą z białego maku króluje na miejscowych stołach zwłaszcza 11 listopada, kiedy stolica Wielkopolski hucznie obchodzi dzień św. Marcina. Ciekawa jest historia słodkiego rogala. Tradycję jego wypieku zapoczątkował Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników. Odpowiedział na apel proboszcza, który zaapelował do wiernych, aby - wzorem św. Marcina - zrobili coś dla biednych. Cukiernik upiekł trzy blachy rogali i rozdał ubogim po mszy świętej odpustowej 11 listopada. W kolejnych latach dołączali inni cukiernicy. Obecnie rogale wypiekane tylko w tych cukierniach, które posiadają specjalny certyfikat.
ml