10 polskich dań, które spotkasz wyłącznie w jednym miejscu
Szlakiem polskiej kuchni
Smak to bez wątpienia jedno z najważniejszych wspomnień z podróży. Kiczowate pamiątki powoli odchodzą w zapomnienie. Coraz częściej z wakacji przywozimy coś do jedzenia. Zwykle są to przyprawy, oliwy, a nawet przepisy. To dobra wiadomość, bo przecież w naszej rodzimej kuchni, podobnie jak w kuchniach innych państw, drzemie wiele różnorodnych i unikalnych smaków, których nie można skazać na zapomnienie. Nie ma Suwalszczyzny bez kartaczy, Podkarpacia bez oscypka, a Śląska bez rolady.
Smak to bez wątpienia jedno z najważniejszych wspomnień z podróży. Kiczowate pamiątki powoli odchodzą w zapomnienie. Coraz częściej z wakacji przywozimy coś do jedzenia. Zwykle są to przyprawy, oliwy, a nawet przepisy. To dobra wiadomość, bo przecież w naszej rodzimej kuchni, podobnie jak w kuchniach innych państw, drzemie wiele różnorodnych i unikalnych smaków, których nie można skazać na zapomnienie. Nie ma Suwalszczyzny bez kartaczy, Podkarpacia bez oscypka, a Śląska bez rolady.
PRL-owskie jadłodajnie, w których najchętniej podawano kotlet jajeczny i ogórkową, na wiele lat skutecznie zabiły to, co w polskiej kuchni dobre i wartościowe. Dlatego powrót do regionalnych smaków to możliwość odkrywania uroków dań, które warte są, aby ocalić je od zapomnienia. Przecież każdy region ma swoją kuchnię, z której jest dumny. Świadczyć mogą o tym coraz liczniej powstające szlaki kulinarne. Podążanie nimi to wspaniale zaspokojony głód na turystycznej trasie i możliwość poznania czegoś wyjątkowego, co charakterystyczne jest tylko dla danego miejsca, czego nie zjemy w innym rejonie kraju. Prezentujemy takie właśnie dania, wyjątkowe i charakterystyczne dla miejsc, w których najchętniej spędzamy wakacje. Znacie je? Lubicie?
ml