7 sposobów na Gryzonię według Travelera
Redakcja magazynu National Geographic Traveler w kwietniowym numerze rozpoczyna nowy cykl „Regiony Europy”, na łamach którego prezentowane będą najciekawsze regiony Starego Kontynentu. Cykl otwiera szwajcarska Gryzonia.
Redakcja magazynu National Geographic Traveler w kwietniowym numerze rozpoczyna nowy cykl „Regiony Europy”, na łamach którego prezentowane będą najciekawsze regiony Starego Kontynentu. Cykl otwiera szwajcarska Gryzonia.
Europa słynie z bogactwa kulturowego i wielowiekowych tradycji, odmiennych nie tylko dla każdego z krajów, ale także różniących się w poszczególnych regionach. Cykl *„Regiony Europy” *przybliży czytelnikom barwy, smaki, języki i style życia charakterystyczne dla poszczególnych regionów położonych na kontynencie europejskim.
W najnowszym wydaniu magazynu redakcja prezentuje „7 sposobów na ”:
1. Ekologia na start: osobom spragnionym wypoczynku z dala od miejskiego zgiełku polecane są ciche i malownicze okolice Val Mustair. W miejscowym Szwajcarskim Parku Narodowym znajdą oni kilkadziesiąt pieszych szlaków, na których mogą się spodziewać spotkań z jeleniami i świstakami. Natomiast w wiosce Lu położone jest jedno z najlepszych w Europie miejsc do oglądania gwiazd, wyposażone w profesjonalne konstrukcje do obserwowania i fotografowania nieba.
Czytaj także:
2. SPAć, nie zwiedzać: w okolicy miast Scuol *i *Bad Ragaz znajduje się ponad 20 naturalnych źródeł z wodą bogatą w wapń, sód, siarkę czy żelazo – większość o leczniczych właściwościach i przyjemnej temperaturze ok. 36,5 st. Celsjusza. To tu przyjeżdżają turyści, by wypocząć po górskiej wspinaczce.
3. Na plażę w góry: jezioro , będące jedną z głównych atrakcji miasteczek Flims, Laax i Falera zachwyca widokiem intensywnie turkusowej wody, w której odbijają się szczyty okolicznych gór. Słynie ono nie tylko z zaskakującego koloru, ale także z piaszczystych plaż, malowniczej skalistej wysepki pośrodku i temperatury wody wynoszącej w sezonie ok. 20-24 st. Celsjusza. W okolicy znajduje się gęsta sieć szlaków pieszych i rowerowych.
4. Winny sekret: w miasteczku Malans mieści się unikalna winiarnia, prowadzona przez rodzinę Donatschów od pięciu pokoleń. Ciepły wiatr, brak mgły, przyjemne dni i zimne noce sprawiają, że winogrona mają tam wyjątkowo dobre warunki do dojrzewania. Tamtejsze trunki sprzedawane są nie tylko prywatnym osobom, ale również najlepszym szwajcarskim restauracjom.
5. Zakupy w alpejskim stylu: miasteczko *, otoczone wysokimi *Alpami, zyskało w XIX wieku status miasta bezcłowego. Dziś nadal kusi przyjezdnych okazyjnymi cenami. Marki najlepszych projektantów w cenach korzystniejszych niż w Paryżu czy Mediolanie, sprzęt sportowy, eleganckie suknie, kosmetyki, biżuteria – to wszystko znajduje się w miejscowych sklepach. Samnaun zadowoli również miłośników aktywnego wypoczynku – jest to jedno z najlepszych miejsc wypadowych w okolicy na wycieczki piesze i rowerowe.
Czytaj także:
6. Z wizytą u Heidi: historia Heidi, stworzona przez szwajcarską pisarkę Johannę Spyri podbiła serca kilku pokoleń dzieci i młodzieży. W Maienfeld znajduje się dom, do którego autorka książki przyjeżdżała na wakacje i którego okolice okazały się inspiracją do napisania powieści. Dziś w tym miejscu można odwiedzić chatę urządzoną na wzór tej książkowej – z pokojem Heidi, kuchnią jej dziadka i przyrządami z początku XX wieku.
7. z kolei: jedną z największych atrakcji kantonu są koleje retyckie, czyli czerwone pociągi z panoramicznymi oknami, za pomocą których można się dostać do najpiękniejszych miejsc regionu. Trasa ekspresu Bernin, prowadząca ze stolicy Gryzoni, miasta Chur, do włoskiego Tirano, funkcjonuje od pięciu lat w rejestrze światowego dziedzictwa UNESCO.
Materiał o uzupełnia artykuł „Na adrenalinie. Gryzonia dla aktywnych” przybliżający bardziej ekstremalne sposoby poznawania regionu, takie jak trekking, via ferraty czy przejażdżki rowerami górskimi. Ponad to w artykule „Chur anielski. 24 godziny w stolicy Gryzonii” czytelnicy znajdą krótki przewodnik po malowniczej stolicy regionu.
Kwietniowe wydanie magazynu National Geographic Traveler ukazało się 25 marca 2013 r.