Alba
Położenie: | Północno-zachodnia część kraju, nad rzeką Pad, w prowincji Cuneo, w Piemoncie |
Strefa czasowa: | UTC±01:00 |
Waluta: | Euro (1 euro = 4,24 zł) |
Alba kojarzona jest na świecie z owocami ziemi, m.in. ze wspaniałymi, białymi truflami, a także siedzibą koncernu Ferrero. Miasteczko zamieszkiwali niegdyś Celtowie, Ligurowie, okres Cesarstwa Rzymskiego to Alba Pompeia, a jeszcze przed uzyskaniem przez Albę statusu wolnego miasta w XI wieku zaczęły się najazdy Franków czy Burgundczyków.
Alba – pogoda
W ciągu niecałej półtorej godziny z Alby można dojechać nad morze, na wybrzeże liguryjskie albo w Alpy. To doskonała baza wypadowa do wycieczek po malowniczej, lekko wyżynnej okolicy, zwłaszcza dla amatorów przepysznych win, fanów winnic i winobrania.
Albę charakteryzuje klimat umiarkowanie ciepły z dość dużą ilością opadów. Średnia roczna temperatura nie przekracza tutaj 13°C. Najmniej opadów w Albie notuje się w lipcu, najbardziej wilgotnym miesiącem jest natomiast październik. Najwyższe temperatury przypadają na letnie miesiące, w lipcu średnia dobowa wynosi 22,6°C, najchłodniejszy jest zazwyczaj styczeń (3°C).
Alba – zabytki i atrakcje
Starówka w Albie jest bardzo dobrze zachowana, a samo miasto sprawia schludne i eleganckie wrażenie. Wszędzie widoczne są średniowieczne wieże obronne, wyszukane butiki, sklepiki ze smakołykami. W Albie warto zobaczyć:
- Piazza del Risorgimento, plac miejski z Katedrą Św. Wawrzyńca i ratuszem.
- Museo Civico (Muzeum Miejskie), w którym znajdziemy obszerną kolekcję przedmiotów z wykopalisk ze starożytnego Rzymu.
Ciekawe jest również uczestnictwo w następujących wydarzeniach w Albie:
- Cotygodniowy, przedpołudniowy targ w samym centrum Alby (w soboty).
- Targ ekologiczny na Piazza Pertinace (w soboty).
- Vinum, impreza gastronomiczno-turystyczna, której tematyką przewodnią są okoliczne atrakcje oraz szeroko pojęta kultura jedzenia (pod koniec kwietnia).
- Nebbiolo Prima, coroczna prezentacja przedstawicielom światowej prasy najnowszych roczników regionalnych win (w maju).
- La Fiera del tartufo bianco, Międzynarodowe Targi Białej Trufli (zazwyczaj w październiku).
- Palio degli asini, Wyścig Osłów (w październiku).
Alba – lokalne potrawy
Włochy niezwykle chętnie odwiedza smakosz dobrej kuchni, Robert Makłowicz. Nie tylko on jest w stanie docenić flagowe produkty regionalne Alby: naturalnie białe aromatyczne trufle (tartufo bianco di Alba), rosnące nieco pod ziemią oraz czerwone wino Barolo ze szczepu nebbiolo. Na oficjalne otwarcie sezonu truflowego wczesną jesienią przyjeżdżają amatorzy trufli oraz ich zawodowi poszukiwacze, określani mianem trifulau. Kosztowne transakcje, które są tutaj zawierane w namiocie w centrum Alby pod okiem surowych sędziów, transmitowane są na cały świat. Sztandarowe menu restauracji w Albie wygląda następująco:
- Talerz pachnącego risotto al Barolo (z cebulą, masłem, winem, ryżem, z wiórkami trufli i na bulionie).
- Kieliszek lub dwa czerwonego wina, tłoczonego ze szczepu nebbiolo.
- Deser w postaci okolicznego specjału, kremu czekoladowo-orzechowego (w okolicy jest mnóstwo plantacji drzew orzecha laskowego).
Przykładowe ceny | - Parkingi w mieście: od 4 zł/godzina; |
Komunikacja | Autobus, pociąg |
Orientacyjna odległość | 1270 km w linii prostej, 1668 km samochodem (15 h 33 min jazdy), 1809 km pociągiem (23 h jazdy) |
Lotniska |
Komentarze